22 september 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Daarnet rond de klok van 16.20 uur ging de astronomische herfst van start. De zon staat dan recht boven de evenaar en zorgt ervoor dat dag en nacht overal op aarde even lang duren. Voor het noordelijk halfrond betekent dit het startsein voor het ‘donkere’ halfjaar, waarin de daglengte minder dan 12 uur bedraagt. Het weer lijkt echter nog niet mee te doen met de kalender. Voorlopig is het aanhoudend droog, vrij zonnig en warm.

Zon en wolken kleuren astronomische herfst

Vandaag begint de dag met veel opklaringen. Na een frisse nacht met minima van 3°C op de Hoge Venen en 6-12°C elders gaat het kwik snel omhoog. In de middag is er een afwisseling van zonneschijn en hoge wolken. Op sommige plaatsen is de bewolking dik genoeg om de zon af te schermen. Het blijft overal droog.

Dankzij de septemberzon weet de temperatuur te klimmen naar 19-22°C. Een aangename start van de astronomische herfst! De wind is zwak tot matig (1 tot 3 Beaufort) en komt veelal uit het zuiden.

begin-astronomische-herfst
In de herfst kunnen we opnieuw rekenen op prachtige kleuren in de natuur. Heerlijk om met de kinderen een mooie wandeling te maken.

In de avond en nacht blijft er een mengelmoes van wolken en opklaringen actief. De wind valt weg en er kan in het tweede deel van de nacht op uitgebreide schaal mist ontstaan. Vrijdagochtend kan het zicht lokaal teruglopen naar minder dan 500 meter. De minima schommelen tussen 9 en 14°C.

Vrij zonnig

Nadat de mist in het tweede deel van de ochtend overal is opgelost, krijgen we opnieuw zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden. In het noordoosten van de Benelux zijn de wolken hardnekkiger en kan er hier en daar wat regen vallen. Elders is het droog. Na het middaguur klaart het op vanuit het westen.

In Groningen blijft het tot aan het begin van de avond overwegend bewolkt. Maxima variërend van 18°C in de Ardennen en Groningen tot 21°C rondom Hasselt. Er staat een matige bries uit westelijke richting.

Na zonsondergang raakt het ook in het noordoosten van Nederland licht bewolkt en ‘s nachts is het overal helder. Later kan er wel weer op veel plaatsen mist ontstaan (die het zicht belemmert). Minima lopen uiteen van 7-12°C.

Lokaal zomers in het weekend

Zaterdag is er veel ruimte voor zon. Zeker in de ochtend en aan het begin van de middag is het, op enkele cirrusvegen na, vrijwel onbewolkt. In de loop van de middag verschijnen er in het noordwesten wat meer hoge wolkenvelden. Een belemmering voor de temperatuur vormt deze bewolking absoluut niet. Het wordt 20°C op de Waddeneilanden tot maar liefst 25°C in, Belgisch en Nederlands,  Limburg. Mocht de 25°C ergens overschreden worden, dan spreken we van een zomerse dag.

zomerse-temperaturen-in-de-herfst
Op zaterdag klimmen de temperaturen voorbij de 20 graden. Lokaal wordt de zomerse grens van 25°C bereikt in de late namiddag. Geen slechte start van de astronomische herfst als u het ons vraagt.

Deze komen eind september niet vaak voor in de Benelux. De wind waait matig (tot 4 Beaufort) uit het zuidoosten. Uit deze hoek wordt nog eens extra (transport)warmte aangevoerd.

Zondag begint de dag met opklaringen. Deze houden tot het einde van de ochtend aan. Daarna neemt het aandeel wolken op nadering van een storing vanuit het westen toe. Ergens in de middag gaat het vervolgens regenen, maar het is nog niet duidelijk hoe snel dit proces zal verlopen. Mogelijk blijft het tot het einde van de middag droog, in het geval de depressie vertraging oploopt.

We houden deze ontwikkeling in de gaten. Wat wel zeker is, zijn de hoge temperaturen. Bij een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind (3 tot 5 Beaufort) wordt het opnieuw 20-25°C. Al met al wordt het een weekend met prima nazomerweer.

kinderen-spelen-met-bladeren
Een beeld die we de komende weken wel meer zullen zien. Kinderen leven zich uit met een berg bladeren en kunnen er zo van genieten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken