0

Sinds vandaag is de eerste tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen ontstaan in de Golf van Mexico. De verwachting is dat het systeem vrij snel afzwakt tot een tropische depressie en uiteindelijk ook uitsterft. Er wordt geen orkaan of grote impact op land verwacht volgens het NHC.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Eerste tropische storm van het seizoen?

De eerste tropische storm van het seizoen, Arlene, is deze middag benoemd door het National Hurricane Center in Amerika. Dat wil zeggen dat de depressie aan alle vereisten voldoet om benoemd te worden. Dit is gezonde convectie, aanwezigheid van lagedruk en minimale windsnelheden van 39mph of 63 km/h. Op satellietbeeld ziet de tropische storm er op dit moment zo uit:

Beeld van tropische storm Arlene

Op dit moment zijn ook zogenaamde Hurricane Hunters de storm aan het onderzoeken. Enerzijds om weermodellen steeds te voorzien van de best mogelijke data, maar ook om in situ observaties te hebben van Arlene. Op basis van deze data werd de tropische cycloon dan ook benoemd. Op flight level (het niveau waarop het vliegtuig vliegt), zijn immers windsnelheden van 50 knopen waargenomen, samen met ook 35 knopen aan het oppervlak, levert dit genoeg bewijs voor de eerste tropische storm!

Verwachting Arlene

Arlene bevindt zich op dit moment in de Golf van Mexico en verplaatst zich de komende dagen naar het zuiden tot zuidoosten Daarbij zwakt het ook af naar een ex-tropische depressie. De reden hiervoor is de aanwezigheid van droge lucht en de toename van windschering. Beide factoren zijn nefast voor een tropische cycloon.

Verwachting Arlene

Echt de eerste storm van het seizoen?

Eigenlijk niet echt, of het is te zien hoe je het bekijkt. Afgelopen januari was er reeds een storm aanwezig voor de oostkust van Amerika, maar pas achteraf heeft men de storm geclassificeerd als subtropische storm. Omdat de storm achteraf werd aangeduid als subtropische storm en omdat het geen volledige tropische storm was, heeft men er ook geen naam aangegeven.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen