31 juli 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag hoeven we niet te rekenen op zomerweer. Een uitgestrekt lagedrukgebied nabij Ierland bepaalt in grote mate ons weerbeeld. In de voormiddag trekt een bijhorend warmtefront over het land en daaruit kan periodiek wat lichte regen vallen (geen grote neerslaghoeveelheden). Het spreekt voor zich dat de temperatuur onder een dik pak wolken ook niet hoog kan oplopen.

In de voormiddag schommelt het kwik rond 17/18 graden. De wind waait vandaag meest uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Vanmiddag en vanavond trekt het warmtefront verder het land op en verschijnen vanuit Frankrijk opnieuw opklaringen. Dat zal de aanzet zijn voor een zomerse periode die slechts één dag zal duren. De wind waait overwegend zwak en draait verder door naar het zuiden en later naar het zuidoosten. Een aanvoer van warme lucht op 1499 m (850 hPa) wordt in stelling gebracht.

De grote hitte blijft zich dezer dagen vooral concentreren op het zuiden van Spanje en in Turkije. Daar worden op de middag maxima gehaald van 35°C en lokaal nog iets meer. In combinatie met een UV-index van minstens 10 levert dat een gevaarlijke situatie op voor mensen die zich niet tijdig insmeren met zonnecrème en/of beschermende kledij dragen.

Bron kaartje: infoclimat.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen