29 november 2012 - 2 min. lezen 2 reacties

En de winter sluipt langzaam maar zeker dichterbij. Althans voor grote delen van Frankrijk, de Alpen en delen van Italiƫ.. Daar gaat de komende 24 uur nog meer neerslag vallen. Boven de 700 m is dat voornamelijk sneeuw, elders regen. Het slechte weer met lokaal extreme windverschijnselen (zie weerbericht van gisteren) wordt veroorzaakt door een uitgestrekt lagedrukgebied gevuld met koude lucht in de hoogte (1499 m).

Weerbericht 29 november

Bij ons deze ochtend geen tornado’s of sneeuwval, maar gewoon ouderwets Belgisch herfstweer. De temperaturen schommelen in het binnenland rond 4 tot 5 graden. Enkel in de Ardennen is het frisser met temperaturen rond het vriespunt. De wind waait sinds gisteren nog steeds zwak tot matig uit noordelijke richtingen. Aan de kust kunnen de windstoten oplopen tot zo’n 50 km/h.

De rest van de dag blijft het vaak bewolkt met kans op neerslag in het westen van Belgiƫ. In het centrum en oosten blijft het iets droger, maar ook daar dikwijls zwaarbewolkt. Als er in de namiddag iets valt op de Ardense hoogten, dan kan dat licht winters zijn met (natte) sneeuwval. Het zicht wordt in die regio flink beperkt, opgepast. De temperaturen doen nog een klein stapje achteruit met waardes rond 7 graden.

Terwijl noodweer zich ontfermt over grote delen van de Middellandse Zee met flink wat onweer en neerslag, gaat het zuiden en zuidoosten van Frankrijk gebukt onder flinke neerslaghoeveelheden. In de hoger gelegen gebieden is gisteren op veel plaatsen een tiental centimeter verse sneeuw gevallen. Getuige onderstaande foto door Cyril Treveys op de berg Mazet (1000 m).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Hitte teistert delen van Zuid-Amerika

27 minuten geleden - 2 min. lezen
Opvallend

Sudden Stratospheric Warming op komst

6 uur geleden - 4 min. lezen