29 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag wordt het op vele plaatsen opnieuw aangenaam vertoeven. Onweersbuien blijven uit de buurt en opklaringen winnen langzaam terrein. Het wordt maximaal 24°C en de wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. In de namiddag is een lokale onweersbui in het centrum en zuidoosten van België niet uitgesloten. In de avond wordt het overal opnieuw droog en daalt het kwik richting 15°C.

Re-analyse van het onweer

Na de flop van gisteren wat het onweer betreft, moeten we vandaag de hele situatie nog eens analyseren. Rond 15:30 ontstonden er felle onweerskernen in het noordwesten van Frankrijk. Deze buien gingen al heel snel clusteren en vormden een klonter met heftige buien. Hier werden hagelstenen gemeld van 3 cm, hevige windstoten en ook intense neerslag. Doordat de buien steeds intensiever werden, zag het er rond 17:00 dan ook niet goed uit voor grote delen van West en Oost-Vlaanderen.

MCS op komst

Daar de satellietbeelden enorm impressionant oogden, werd het waarschuwingsniveau voor het volledige land opgetrokken richting HIGH. Het KMI had ook hun waarschuwing bijgewerkt richting oranje. Het kon dus niet fout lopen voor de provincies in het westen… Echter, het hele zaakje stortte in de loop van de vooravond in tot een ordinair en in activiteit afnemend MCS.

Grote delen van België en Nederland bleven dus in de kou staan. De boosdoener van formaat zou wel eens de hoge CIN kunnen geweest zijn. Die houdt de buien als het ware tegen om te ontstaan. Het vreemde aan de hele zaak is dat de convectietemperatuur nochtans ruim werd gehaald in de Benelux (30°C)…

Het zal een raadsel blijven waarom het grootschalige onweer uitbleef, maar op deze manier wordt nog maar eens duidelijk dat voorspellingen kunnen falen en de natuur beslist. Een indicatie + waarschuwing is in dit geval nuttig geweest, maar het draaide anders uit.

Bron kaartje: sat24.com

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen