29 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Na de lokale zondvloed die we gisteren te verwerken kregen door een stroperige storing boven Frankrijk wordt het vandaag tijdelijk weer wat rustiger. Vandaag stijgen de maxima in het volledig land tot boven de 15°C.Deze namiddag neemt op nadering van een nieuwe regen- en buienzone de kans op neerslag opnieuw toe. De atmosfeer is licht onstabiel dus een lokale donderklap is niet uitgesloten tussen 15:00 en 18:00.

Vanavond wordt het tijdelijk droger en rustiger, maar morgen wordt opnieuw een dag om in de gaten te houden. De kansen op onweer met enkele dynamische verschijnselen (wind en/of hagel) lijkt in de loop van de namiddag te groeien vanuit Frankrijk. Een kleine voorbeschouwing.

Onweer 30 april

Een opvullend lagedrukgebied dat zich vandaag nog in de buurt bevindt van het West-Europese vasteland stuwt aan de voorzijde tijdelijk nog zachte lucht naar onze omgeving. Morgennamiddag kunnen de temperaturen hier tijdelijk van profiteren en stijgt de energie in de atmosfeer naar 400, lokaal 500 j/kg. Deze cape is belangrijk voor het ontstaan van onweersbuien.

Wat misschien wel nog belangrijker is, is de overlap met windschering. Deze windschear wordt veroorzaakt door de verschillende windrichtingen op enige hoogte. Als buien door deze zone moeten, worden ze als het ware beïnvloedt door deze windrichtingen. Hierdoor kan een bui rotatie (draaiende beweging) veroorzaken met een mogelijke windhoos tot gevolg. Deze parameters scherpen in de vooravond vooral aan in het zuiden van België met daar dus de meeste kans op enkele dynamische onweersbuien.

gevaarlijke storm relative helicity

Doordat de overlap met de onstabiliteit en de windshear het grootst is boven het zuiden van België daar een significante kans (<50%) op dynamische onweersbuien. In het noorden van België blijft de onstabiliteit eerder beperkt met daar een kleinere kans op hevige buien. Aan de chasers/stormjagers = veel succes morgen!

Merk op dat het gisteren in sommige delen van Duitsland vlot 30°C werd!

bijna 30 graden in Duitsland

Bron kaartjes: lightningwizard.com – niederschlagradar.de – wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen