26 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Er is al veel over gezegd en geschreven. De weersverwachting voor komend weekend wordt misschien wel de moeilijkste van het nieuwe jaar 2012. Er wordt de komende 24 uur namelijk een weersverandering voor de Benelux op touw gezet met een depressie boven Spanje als hoofdzakelijke motor.

Weerbericht 28 en 29 april

Onderstaande weerkaart symboliseert deze moeilijke weersverwachting. Een depressie zuigt warme lucht vanuit Afrika naar het noorden. Hierdoor wordt het morgen en komend weekend gevoelig zachter op 1499 m met maxima aan de grond rond 20°C en mogelijk iets meer op zondag. Qua temperatuur mogen we ons dus verwachten aan een flinke opwarming.

Weersverwachting zaterdag 28 april 2012

Het weer op zaterdag start hoofdzakelijk rustig met wat lichte neerslag in de voormiddag. De wind waait zwak tot matig uit oostelijke richtingen. Op de middag neemt de wind nog iets in kracht af (invloed van een depressie boven het westen van Frankrijk). Wat de temperatuur betreft mogen we in tegenstelling tot vandaag zeker niet klagen. Het Amerikaanse weermodel laat de maxima stagneren op 15, lokaal 16°C in grote delen van België. Aan de kust kan het tijdelijk wat frisser blijven met 12°C.

Weersverwachting zondag 29 april 2012

Voor zondag 29 april zitten de weermodellen iets meer op één lijn. De opstuw van warme lucht bereikt nu volledig België en dat gaan we thermisch goed voelen. Het kwik kan in de namiddag stijgen tot 15, lokaal 20°C (oosten van België). Voor de vele evenementen waaronder de Ballonhappening in Waregem betekent dat goed nieuws! De wind neemt in de namiddag ook in kracht af door de aanwezigheid van een kleine kern van hogedruk nabij Luxemburg.

Tijdens de middag kan er tijdelijk nog wat neerslag vallen in de Benelux, maar naar de avond wordt het vrijwel droog vanuit het westen. De buienkans beperkt zich dan hoofdzakelijk tot het noorden van Frankrijk.

Conclusie

De komende 24 tot 72 uur blijven voor meteorologen heel moeilijk om te voorspellen. Op dit moment is narrow casting aangewezen, want een kleine verschuiving in het weerpatroon kan zorgen voor een totaal ander weerbeeld (meer regen of hogere temperaturen). Daarom raad ik u aan om de weerbulletins op deze website de volgende dagen nauwkeurig te volgen.

Bron kaartjes: wetter3.demeteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen