25 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Zoals reeds gezegd, zal het weerbeeld het komend weekend grondig veranderen. De constante trein van depressies nabij het Verenigd Koninkrijk wordt door een nieuw hogedrukgebied nabij Italië de mond gesnoerd. Hierdoor stijgen de temperaturen in onze regio en kunnen we stilaan opnieuw gaan dromen van maxima nabij 20°C, lokaal 25°C. Vandaag nog geen warmte en zonneschijn, maar geregeld buien die vooral later deze namiddag stevig kunnen uitpakken. Een lokale donderslag en hagel is zeker niet uitgesloten.

diepe depressie april 2012

De grote cirkel duidt de diepe depressie aan die op dit moment zorgt voor een ondermaats weerbeeld en frisse temperaturen. De kleine cirkel duidt de Benelux aan die duidelijk onderhevig is aan dit lagedrukgebied. De volgende weerkaarten (NAO INDEX) illustreren de verandering in het luchtdrukpatroon heel mooi.

Ander weertype in het weekend?

Bij het bekijken van de verschillende weermodellen zien we steeds de grote mate van onzekerheid opduiken. Het Amerikaanse weermodel koos gisteren en eergisteren nog voor een warme optie met een beperkte buienkans terwijl dat vandaag opnieuw anders is. De grote boosdoener is de depressie nabij Portugal die zich in de komende 24-48 uur gaat ontwikkelen.

De weermodellen hebben het zeer moeilijk met de trekrichting van dit ding. Als het lagedrukgebied genoeg westelijk blijft, dan worden het relatief mooie dagen in de Benelux met temperaturen boven 20°C. Komt het systeem dicht in de buurt van de Benelux, dan wordt het eerder zwoel en onstabiel met mogelijk zware onweders…

depressie stuwt warmere lucht omhoog

Evenementen en nowcasting

Komend weekend worden er opnieuw tal van evenementen georganiseerd waaronder feestelijkheden en een ballonhappening in Waregem. Met de huidige vooruitzichten is het van primordiaal belang om de weerkaarten op de voet te volgen, want slechts 24 tot 48 uur voor de werkelijke data krijgen we een beter zicht op de situatie.

Wat doet het weer na komend weekend?

Het spreekt voor zich dat deze termijn vrij onvoorspelbaar is. De meeste weermodellen laten de venijnige depressie die voor de moeilijke weersverwachting in het weekend zorgt, afzwakken. Hogedrukinvloed lijkt dan vanuit het zuiden opnieuw te stijgen en mogelijk is dat de aanzet tot een meer stabiele weerperiode. Vele weeramateurs en meteorologen zullen zich de komende dagen dus naar hartenlust kunnen uitleven met de grillen van de natuur!

Bron kaartjes: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen