24 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag ligt de zone met de grote onstabiliteit pal boven België. Gisteren werd er in deze zone heel wat spektakel gegenereerd boven het centrum en zuiden van Nederland (buientoppen tot 14 km). Het grote probleem van vandaag is evenwel de initiatie van dergelijke onweersbuien. Als de convectie geen doorstart krijgt, blijven de zware onweersbuien uit.

Doch zijn er indicatoren dat het vanaf de namiddag lokaal flink kan gaan onweren in het hele land. Mijn voorkeur ligt op dit moment nog steeds op het centrum en het oosten van het land, maar ook het westen maakt kans op buien met een hevige bliksemactiviteit, hagel en lokaal ook wateroverlast. Enkele waardes:

  • cape bedraagt bij voldoende instraling bijna 2000 j/kg wat vrij veel is!
  • KO-index varieert tussen -6 en -9 wat voldoende is voor flink onweer.
  • CIN wordt in de late namiddag laag met kans op voldoende convectie/triggering.

Onweders op 24 mei

Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Indien er 1 bui kan ontstaan op het Belgische grondgebied kan hij profiteren van alle aanwezige energie beschikbaar in de atmosfeer. De windschering is laag waardoor buien snel doorgroeien tot 12 lokaal 14 km. Hagelstenen met een doorsnede tot 3 cm mogen we dus niet uitsluiten. Mede doordat de buien zich traag verplaatsen en lokaal meer dan 50 l/m² kunnen achterlaten, een code HIGH voor een groot deel van de Benelux.

onweerskansen 24 mei 2012

De kust lijkt nog net voldoende beïnvloedt te worden door een koele onderstroming waardoor de initiatie van dergelijke buien zeer sterk wordt bemoeilijkt. Daar een code MEDIUM. Volg de berichtgeving rond het onweer ook op Facebook (NoodweerBenelux).

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen