23 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Al ooit een tornado van dichtbij gezien? Dan raad ik u aan om dit artikel even open te klikken en te delen met vrienden/kennissen (Facebook/Twitter..). U zal versteld staan van de kracht van een relatief kleine maar goed ontwikkelde windhoos/tornado die op 14 oktober 2012 doorheen Marseille trok. Vermoedelijk gaat het hier om een F1 tornado met windstoten boven 100 km/h. De dramatiek in de video (de eerste drie minuten) wijst erop dat natuur ongenadig hard kan uitpakken en veel paniek veroorzaakt.. Impressionant!

Tornado zeer dichtbij

Tornado’s in Europa

Het broeikaseffect gaat samen met de opwarming van de Aarde. Door deze opwarming smelten poolkappen sneller dan verwacht. Dit heeft onrechtstreeks zijn invloed op het weerpatroon doordat er meer water wordt opgenomen door de atmosfeer. Deze opname bevordert forse buien in de zomerperiode en dus ook de kans op windhozen en tornado’s in Europa. Verwacht wordt dat het noodweer de komende jaren enkel en alleen maar zal toenemen (op mondiale schaal).

Gids voor extreem weer

Wie onweer wil voorspellen kan het best beroep doen op onze gids voor extreem weer. Daar hebben we uitgelegd wat CAPE en andere indices betekenen. Het vakjargon voor een weeramateur / meteoroloog is behoorlijk impressionant.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen