22 april 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Iedereen herinnert zich vast en zeker nog de afgelasting van het jaarlijks terugkerend fenomeen in Waregem. Het evenement Waregem Kinderstad en vooral de ballonhappening hadden toen last van een onzeker weerbeeld met in de namiddag kans op enkele onweersbuien en een veranderlijke wind op enige hoogte. Hierdoor hadden de organisatoren wijselijk besloten om alle ballonnen aan de grond te houden.

Dit jaar staat het evenement opnieuw gepland en daarom leest u hieronder een uitvoerige bespreking van diverse weerfactoren. Waregem Kinderstad en de ballonhappening 2012 gaan door op zaterdag 28 en zondag 29 april 2012.

Analyse atmosfeer voor ballonhappening

Er is gekozen voor een tweedelige weersverwachting . 48 uur voor het evenement volgt er een definitieve update. In het geval dat er zich onweersbuien kunnen ontwikkelen worden jullie 24/24 op de hoogte gehouden van eventuele weersveranderingen. Actuele weerupdates uit de streek zijn ook te raadplegen via het weerstation te Waregem.

De eerste belangrijke weerindicator is het algemeen weerbeeld. Hieronder (eerste weerkaart) ziet u de weerdata van het Amerikaanse weermodel (GFS). Op zaterdag zien we neerslagsignalen verschijnen door een depressiekern die zich tijdelijk nestelt in de buurt van het kanaal. De windstoten variëren in de namiddag tussen 30 – 50 km/h (tweede weerkaart). Op 850 hPa (1499 m) waait het stevig met tijdelijk 8 Beaufort boven het westen van België.

Zaterdagnamiddag verwacht het Amerikaanse weermodel enkele buien (driehoekjes).

Zaterdagnamiddag (15:00) variëren de windsnelheden op grondniveau tussen 20 en 40 km/h. Tijdens buien kunnen deze wel hoger uitpakken.

Zaterdagnamiddag stijft de windsnelheid op 1499 m (850 hPa) naar 7/8 Beaufort. De windrichting is zuidwest.

De weersverwachting voor zondag 29 april is in vergelijking tot zaterdag iets beter. Het Amerikaanse weermodel laat de windsnelheden zakken en ook de neerslagkansen worden kleiner. Het blijft evenwel zwaarbewolkt met steeds kans op wat gedruppel.

Het Amerikaanse weermodel voorziet lichte neerslagkansen omstreeks 15:00. In de rest van het land blijft het normaliter droog.

In de namiddag (15:00) zwakt de wind af en rond 18:00 wordt het bijna windstil. Tussen deze tijdstippen zou het dus ideaal zijn om de ballonhappening te laten starten.

Zondagnamiddag waait de wind tussen 0 m en 1499 m meestal zwak tot matig uit het zuidwesten en later uit het westen. In de avondperiode neemt de wind verder in kracht af.

Zijn er atmosferische risico’s ?

Vooral zaterdagnamiddag wordt het weerbeeld in het westen van België beïnvloedt door een depressiekern nabij het noordwesten van Frankrijk. Aan de voorzijde van dit systeem wordt er veel wind gegenereerd uit het zuidwesten met op grote hoogte stevige windstoten (zaterdag). Op beide dagen van het evenement wordt er ook neerslag voorzien waarbij zondag de beste kansen biedt op relatief droog weer. De risico’s liggen dus vooral hoog op zaterdag wanneer buien kunnen gepaard gaan met windstoten. Op zondag is dat risico een stuk minder.

Bron kaartjes: wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen