15 maart 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Halverwege de maand maart en nog steeds zitten we opgezadeld met buitengewoon koude temperaturen. Zo werd het deze ochtend bijna -20°C op de Hoge Venen (meetpunt: Elsenborn). Een flink sneeuwdek en een afwezige wind waren het ideale recept voor de diepvriesminima. In het westen en centrum van België werd het minder koud met meestal lichte tot matige vorst.

Ondertussen nam de bewolking vanaf de Noordzee toe met een verhoogde kans op winterse neerslag. In eerste instantie is dit droge sneeuw (droge en koude luchtlaag). Later vandaag wordt dat natte sneeuw of regen.

Weerbericht 15 maart

Vandaag na de doortocht van de winterse neerslagzone geleidelijk enkele opklaringen vanaf het westen. De temperatuur haalt maximaal 3-4 graden in het Vlaamse binnenland. Enkel in de Ardennen blijft het nipt vriezen (de zoveelste ijsdag in de regio) .. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Hierdoor wordt de dooi slechts traag in het westen van Europa aan land gebracht (continent heeft nog koud genoeg).

Vanavond en vannacht wordt het geleidelijk droger in een groot deel van de Benelux. Hierdoor daalt de temperatuur opnieuw naar het vriespunt met gevaar voor rijm – en ijsplekken.

Winters wisselvallig

De winter staat zo stilaan op zijn laatste krachten (althans volgens het jaargetijde). De luchtdrukpatronen zouden dus wat meer lente mogen laten zien, maar dat is voorlopig niet aan de orde. Na dit weekend wordt er namelijk weer een oostelijke stroming op touw gezet die later in de week de Benelux kan geselen. In dat geval opnieuw een verhoogde kans op winterse buien.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen