14 december 2012 - 2 min. lezen 4 reacties

En weg is hij… De winter werd deze nacht (voorlopig) verdreven door flink zachtere lucht op 850 hPa (1499 m). De sneeuw in de Ardennen zal de komende uren tot dagen smelten als sneeuw voor de zon. Bijgevolg moeten we de waterstanden van de Samber en de Maas goed in het oog houden, want al het smeltwater moet ergens naar toe.. Hopelijk levert dat geen problemen op, want ook vandaag wordt het allesbehalve droog…

Weerbericht 14 december

Zoals gisteren reeds voorspeld is de wind in de loop van de nacht gaan toenemen. Tegelijkertijd en logischerwijs daalde de luchtdruk. De komende uren nog meer van dat ‘onheil’ waarbij de windstoten zelfs kunnen oplopen tot 70, lokaal 80 km/h! Het hoogtepunt van de wind ligt ergens tussen 12:00 en 16:00. Samen met de onrust in de bovenkamer gaat het ook nog eens regenen. De neerslaghoeveelheden schommelen tussen 5 tot 10 liter per vierkante meter met aan de kust mogelijk nog iets meer.

Let op het feit dat de provincie West-Vlaanderen op dit moment zeer gevoelig is voor wateroverlast. De kans dat we problemen gaan krijgen is dus reëel te noemen. De link om de stand van de rivieren te weten te komen, kan u hier vinden. Waar we wel nog ‘fier’ mogen op zijn, is de temperatuur. Geen vorst aan de grond of gladde toestanden meer, maar zowaar ‘zomerse’ maxima met 6 tot 8 graden. U zal dat direct gewaar worden na de ‘diep’ winterse toestanden afgelopen week..

Later in de avond bereiken nog enkele buien de kuststreek met mogelijk een klap onweer, maar daarna wordt het geleidelijk aan opnieuw rustiger. De depressie boven Ierland vult geleidelijk aan opnieuw op en daarna is het bang afwachten wat de straalstroom zal doen. Blijft hij ten zuiden van Frankrijk, dan liggen de winterkansen nog steeds op de loer. Komt hij echter over België te liggen, dan moeten we opletten voor een zonale stroming of WC (aanvoer maritieme lucht).

zuidelijke positie straalstroom

De laatste twee runs van 13 december 2012 calculeerden de straalstroom nog voldoende zuidelijk voor virtuele winterpret in GFS en ECMWF. We wachten af ! (rode cirkel: Benelux)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken