Weerbericht 13 oktober

Vandaag wordt het interessant. Deze ochtend wordt het weerbeeld gedomineerd door een storing die vanuit Frankrijk richting onze regio komt. De regenzone gaat gepaard met lichte tot matige regen en mogelijk ook hevige windstoten (tijdens de buien). De temperatuur schommelt in de voormiddag tussen 9 en 11 graden.

Op de middag wordt de meeste regen berekend door het Amerikaanse weermodel. Er kan in totaal zo’n 5 tot 15 liter per vierkante meter vallen in grote delen van het land. Tijdens de doortocht is een donderslag niet onmogelijk (zie rubriek ‘EXTRA’). De wind waait meestal matig uit het zuiden, maar trekt forst aan tijdens hevige buien (windstoten mogelijk tot 60-70 km/h).

Vanavond wordt het geleidelijk aan rustiger vanuit het zuidwesten. Enkel de kust kan nog enkele buien te pakken krijgen die lokaal vergezeld gaan van onweer (foto’s zijn altijd welkom op het prikbord van Weerstation Waregem). De temperatuur daalt naar waardes van 5°C als gemiddelde.

Onweersverwachting Estofex

Onweersverwachting van Estofex (te vinden op deze link, onderaan) kiest vandaag voor een 50% kans op onweer in het westen en deels het centrum van België. De level 1 zone wordt niet boven België berekend, maar ik ga er toch vanuit dat er vanuit die richting hevige buien gaan ontstaan die lokaal gepaard kunnen gaan met hagel en eventuele windverschijnselen. Opletten.

grote kans op bliksems

Bron kaartje: estofex.org

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >