6 november 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Je zal maar de gordijnen openen en oog in oog komen te staan met een angstaanjagende tornado ! Deze F2 windhoos trok op 23 juni 1998 doorheen Columbus, Nebraska (USA) en veroorzaakte zeer veel schade door de brede trechtervorm en het rondvliegend puin. De landbouwer op onderstaande video had dan ook heel wat geluk dat hij deze ‘exclusieve beelden’ kon maken zonder zich in levensgevaar te bevinden! Prachtig.

Meest angstaanjagende tornado op beeld

Hoe ontstaan wervelwinden?

Tornado’s of een meer algemene term – wervelwinden – ontstaan door een complexe interactie van diverse parameters. Eerst en vooral is onstabiliteit gewenst bij het ontstaan van windhozen. De overlap tussen onstabiliteit (cape) en windschering laat vortices ontstaan die door een enorme updraft verticaal gaan draaien. Wanneer zo’n roterende wervelkolom uit de basis van een bui naar de grond trekt spreken we van een slurf. Op het moment dat het de grond raakt gaat het over een windhoos (Europa) of tornado (Amerika).

Noodweer in Europa zal toenemen

Door het broeikaseffect stijgt de mondiale temperatuur zienderogen. Dat impliceert een hogere temperatuur in de gebieden die reeds veelvuldig met hitte te maken krijgen. Hitte zorgt in combinatie met lagedrukgebied voor onstabiliteit en gaat zich vervolgens vertalen in extreem weer. Dat idee is wat onze website voedt om heel wat mensen nu en in de toekomst te waarschuwen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen