4 november 2012 - 2 min. lezen 7 reacties

Wind en regen. De gedroomde combinatie van een Belg… Vandaag krijgen we een eerder speciale herfstdag met de kans op enkele serieuze windstoten in het westen van België. Elders zal het ‘stormveld’ minder intensief zijn. Dit alles in een sausje van regen en eventuele onweersbuien die vooral tijdens de doortocht van het geweld kunnen ontstaan. Elders in de Benelux (centraal en oostelijk deel) blijft het rustiger.

Weerbericht 4 november

De code rood voor de kustregio blijven we behouden, alsook de andere kleuren voor de gebieden binnen België. We zien namelijk nog steeds de uitdieping van een lagedrukgebied in het Kanaal richting een ‘Kanaalrat‘. Aan de zuidoostelijke flank van het systeem wordt het meeste wind berekend en dat lijkt iets te worden voor de Belgische kust en deels ook Zeeland in Nederland.

Het is niet onmogelijk dat het stormveld nog wat opschuift richting het westen of het oosten met een grote invloed op het weerbeeld vandaag (weinig wind of juist meer wind). Dat moeten we in de gaten houden.

stormveld op 4 november

Deze voormiddag een dalende luchtdruk en vanuit het zuidwesten zien we de neerslagkans vergroten. Op dit moment (9:30) zien we in het stormveld een actief front ontstaan. Tijdens de doortocht daarvan kan de uitwisseling van zware windstoten (+100 km/h) tijdelijk voor overlast zorgen (evt. windschade).

actief front met windstoten

Volg het onweer op de voet via de live onweerradar. Dit systeem pikt elke bliksemontlading op in de buurt van uw woonplaats en toont deze op een handige livemap.

Op de middag en kort na de middag verwacht ik het meest intense windveld ergens in het zuidwesten van België. Dat trekt met een behoorlijke snelheid richting het noorden en zorgt ervoor dat we later deze namiddag alweer enkele opklaringen te zien krijgen. De wind zwakt geleidelijk af richting vrij krachtig tot krachtig in de avondperiode.

Wie de windsnelheid in het zuiden van West-Vlaanderen wil raadplegen (gebied dat waarschijnlijk het stormveld zal meepikken), kan terecht op weerstation Waregem (grafieken). Aanrader!

Bron kaartjes: meteox.com – sat24.com

Delen

7 reacties op “Weerbericht 4 november”

  1. Op dit moment (11:08) diept de depressie verder uit in het Kanaal (zie prachtige satellietbeelden). De regen heeft ook de provincie West-Vlaanderen bereikt.


Verder lezen

Alles bekijken