4 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Heel fris kunnen we de start van juni wel noemen. Het werd vandaag en gisteren niet warmer dan 15°C en op vele plaatsen bleef het kwik zelfs flirten met de 10°C. Het is vrij uitzonderlijk te noemen als we de normale waarde van een maand juni in beschouwing nemen. Hieronder het klimatogram van Gent.

klimatogram gent

Als we de rode lijn in het klimatogram volgen, zien we duidelijk een hogere temperatuur verschijnen dan hetgeen we de afgelopen dagen hebben bereikt. Het gemiddelde in deze streek schommelt rond 15.1°C en met dergelijk koude dagen wordt dat flink naar beneden gebracht. Het is natuurlijk perfect mogelijk dat de tweede decade van de maand warmer dan normaal uitpakt, waardoor het evenwicht wordt hersteld.

Even koud als een dag in de winter van 2011

Om de koude start van deze zomermaand duidelijk te maken, neem ik er graag eens de weergrafieken bij van het weerstation te Waregem. De eerste afbeelding brengt de temperatuur in beeld van 26 december 2011 en de tweede afbeelding weerspiegelt het weerbeeld op 3 juni. Er is slechts een minimaal verschil in de maximumtemperatuur tussen beide dagen.

temperatuur Kerstmis
Weerbeeld 26/12/2011

Juni 2012 start bijzonder fris!

temperatuur 3 juni 2012
Weerbeeld 3/06/2012

Komende 10 dagen zie ik voorlopig nog geen verandering in het weerbeeld. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan blijven het weerbeeld in West- en centraal Europa bepalen, terwijl ze in het zuiden kunnen genieten van zomerse maxima en mooi lenteweer. De omslag zal er uiteindelijk ooit wel eens aankomen, maar tot 15 juni 2012 is deze kans nihil.

Bron kaartjes: meteo.be (klimatogram) en meteociel.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen