14 oktober 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Nu het wielerseizoen op zijn einde loopt, is het weer tijd voor het WK wielrennen. Dit jaar vindt dit plaats in Qatar. Er was veel controverse over de locatie van het WK wielrennen. Veel renners uitten al hun ongenoegen over het feit dat het WK dit jaar plaatsvind in Qatar. De wielrenners moesten eerder deze week al afrekenen met extreme temperaturen van om en bij de 40°C. Hierdoor werden sommige renners en rensters al onwel op de fiets. Dit weekend wacht het hoofdnummer van het WK, de wegwedstrijd bij de elite vrouwen op zaterdag en de wegrit bij de elite mannen op zondag. De weersvooruitzichten zien er iets beter uit met temperaturen die wat lager uitvallen. In dit artikel een duidelijke schets van het klimaat van Qatar en de meteorologische omstandigheden.

WK wielrennen in tropische omstandigheden

Doha, de hoofdstad van Qatar.

Hoe warm is het normaal in Qatar?

Gelukkig vond het WK niet plaats in juli. De normale maximumtemperatuur bedraagt dan maar liefst 42°C. ‘s Nachts zakt de temperatuur in juli meestal niet onder de 30°C. De normale maximumtemperatuur in Qatar ligt in oktober om en bij de 35°C. Tijdens de nacht zakt het kwik tot een “frisse” 24°C. In België en Nederland zijn zo’n temperaturen bijzonder zeldzaam tot zelfs niet mogelijk. Enkel een langdurig zuidelijke luchtstroming met een Spanish Plume configuratie kan bij ons voor bijzonder hoge temperaturen zorgen.

De hoogste temperaturen tijdens wegrit junioren

Vrijdag vindt de eerste wegrit voor de mannelijke en vrouwelijke junioren plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar. De temperaturen lopen vrijdag hoog op richting 36°C. De jonge wielrenners zullen dus puffen en zweten tijdens deze wegrit. Veel wind zal er ook niet staan. De wind waait op vrijdag matig uit het noordwesten.

zwoegen-in-qatar-weerkaart
Tja, van tropisch weer gesproken!

Wegrit bij de vrouwelijke elite verloopt nog steeds tropisch

Zaterdag lopen de temperaturen in Doha iets minder hoog op. De maximumtemperatuur haalt wel nog steeds een zeer warme 33°C. De wind zal opnieuw matig waaien vanuit het noordwesten. De vrouwen zullen afzien tijdens hun wegrit. Hopelijk resulteert dit niet in valpartijen zoals tijdens de ploegentijdrit bij de vrouwen. De Nederlandse Anouska Koster botste toen volledig uitgeput tegen het dranghekken en maakte een stevige val. Situaties die we liever niet live zien op televisie!

Hitte tijdens de wegrit op zondag

Zondag is het tijd voor het hoofdnummer op het wereldkampioenschap wielrennen. De elite mannen rijden dan hun wegrit van maar liefst 257 km door Qatar. Het belooft opnieuw een bloedhete dag te worden met maxima rond 33°C. De wielerliefhebbers hoopten waarschijnlijk op een strakke wind zodat er waaiervormig zou komen in het peloton, maar jammer genoeg zal op zondag de wind slechts matig waaien uit noordwestelijke richting. De kans op een interessant koersverloop neemt dan ook sterk af.

wind-qatar-zondag
Zondag waait de wind uit matig het noordwesten. Waaiervormig in het peloton zit er dus jammer genoeg niet in.

Het eerste WK in zo een extreme weersomstandigheden?

Het is de eerste keer sinds het bestaan van het WK wielrennen dat het in zo een warm land wordt georganiseerd. Meestal wordt het WK gereden in een Europees land. Natuurlijk zijn er al enkele edities geweest in de Verenigde Staten, Australië, Colombia, Canada… De temperaturen in die landen liggen in oktober een pak lager waardoor het aangenaam koersweer is. Dit jaar is het dus de eerste keer dat het WK wordt georganiseerd door een zeer warm land in het Midden-Oosten.

Hopelijk kan er een Belg of Nederlander, Sagan van zijn troon stoten. Het hele team van Noodweer Benelux wenst alle Belgische en Nederlandse wielrenners heel veel succes, mogen de beste winnen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken