2 november 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Teken zijn in bepaalde periodes van het jaar actiever, afhankelijk van de soort en de regio. Lente, zomer en herfst kunnen gevaarlijke tijden zijn voor iedereen die van de natuur houdt, aangezien deze diertjes je dan zomaar kunnen aanvallen. Bescherm jezelf hiertegen en gebruik ook een natuurlijk middel tegen teken om je hond te beschermen! Maar je vraagt ​​je misschien af: zijn er teken in de winter? Wat er met teken in de winter gebeurt, zal je mogelijk verbazen.

Gaan teken dood in de winter?

Nee. Teken overleven de winter op verschillende manieren, maar gaan niet weg alleen maar omdat het koud is. Afhankelijk van de soort en het stadium in hun levenscyclus overleven teken de wintermaanden door te slapen of zich vast te hechten aan een gastheer. Teken verbergen zich in het bladafval dat aanwezig is, in de beboste of ruige gebieden waar ze de neiging hebben om deze te bevolken. Wanneer er sneeuw valt, dient dit alleen om de slapende teken te isoleren, die worden dan beschermd door de zachte isolerende laag. Of, in het geval van een ander soort teken, overleven ze door ondergronds in holen of gaten te blijven.

Zijn teken actief in de winter?

Het hangt ervan af. Sommige soorten teken kunnen actief zijn als de temperatuur hoger is dan 7 graden Celsius en de grond niet nat of ijzig is. De Amerikaanse hondenteek en eenzame sterteek zijn meestal niet actief tijdens de herfst- en wintermaanden. Zwartbenige teken, die de ziekte van Lyme dragen, blijven actief zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt. De volwassen teken zoeken rond de eerste nachtvorst naar voedsel. Bovendien is de winterteek, die in de late zomer uitkomt als de temperatuur begint te dalen, actief tijdens de koudere maanden. Deze teken zijn anders dan andere soorten, omdat ze hun hele leven op één gastheer zullen doorbrengen.

Kriebelbeestjes in de winter! Altijd opletten geblazen

Wintertekeneieren komen in augustus en september op de grond uit. Larven zoeken tussen september en november een gastheer op. Degene die een gastheer vinden, zullen erop overwinteren, zich vasthouden aan het haar als ze niet eten. Degene die geen gastheer kunnen vinden, zullen waarschijnlijk sterven. Vrouwtjes blijven op een gastheer tot het einde van de winter of het begin van de lente. Daarna vallen ze in het bladafval, waar ze tot 3.000 eieren zullen leggen voordat ze sterven.

Moet je voor teken oppassen in de winter?

Dus, zijn er teken in de winter? Ja, die zijn er zeker. De meeste zijn echter geen bedreiging voor jou of je huisdieren, maar sommige kunnen dat wel zijn. Je moet uitkijken voor teken, zelfs als het buiten koud is. Wanneer het tekenseizoen begint, laat je dan niet gek maken. Houd in plaats daarvan het hoofd koel en controleer regelmatig jezelf en bijvoorbeeld de rug van iemand anders en ook je huisdieren op teken. Door dit te doen, kun je alsnog de natuur in, zelfs als het tekenseizoen in volle gang is. Door een lange broek te dragen, kun je bovendien al veel tekenbeten vermijden. Daarnaast helpt het ook zeker om een middeltje te gebruiken waar deze beestjes niet echt van houden. 

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken