3

Sinds het begin van de lente is het bijzonder warm in delen van India. Komende dagen ziet de weersverwachting er allesbehalve goed uit. Het meteorologische instituut van India verwacht op veel plaatsen temperaturen tussen 45 en 50°C. Samen met heel wat luchtverontreiniging zijn dat bijzonder slechte condities voor heel wat inwoners. Het India Meteorological Department (IMD) komt zelfs op de proppen met het nieuws dat de maxima de hoogste waren in meer dan 100 jaar voor de maand maart en dat de neerslag tot een kwart van de normale hoeveelheid bedraagt. Extreem!

Verzengende hitte ligt op de loer

India en delen van Pakistan hebben traditioneel wel vaker te maken met hoge temperaturen, maar nu swingen ze in veel gebieden de pan uit. Afgelopen maandag registreerden meerdere steden temperaturen tussen 42 en 45°C. Helaas zien de lokale weerberichten er bijzonder somber uit voor mensen die niet kunnen ontsnappen aan de hitte. Op woensdag en donderdag kan het nabij de grens met Nepal en Pakistan lokaal tot 46°C heet worden.

De schaal van de temperatuur is op deze weerkaart zelfs te klein

Binnen de weermodellen heerst ook flink wat eensgezindheid op een nog forsere opstoot van extreme temperaturen richting het weekend. Mogelijk piekt de temperatuur naar een verschroeiende 50°C. Hiermee zou het record voor april, dat nu nog op naam staat van Barmer in 1958 met 48,3°C, verbroken kunnen worden. Het all time record van 50,2°C in Pakistan zou wellicht niet in gevaar komen.

Wat veroorzaakt deze extreme hitte?

Niet alleen in India zijn ze op hun hoede voor extreme hitte, ook in het westen van Noord-Amerika kan de hitte genadeloos toeslaan. Zeker wanneer er zich een ‘heat-dome‘ ontwikkelt over de regio. Hierdoor blijft de lucht stationair boven een bepaalde regio en kan deze zo verder opwarmen tot in alle lagen van de atmosfeer. De lucht zit als het ware gevangen in een glazen bokaal en krijgt de kans om intens te gaan opwarmen. Dit fenomeen zien we trouwens ook ontstaan boven India. Weersvoorspellingen laten pas binnen een week tot 10 dagen een kleine kans zien op afzwakking van de intense hitte.

Extreme hitte zorgt voor droogte, voedselproblemen en lichamelijke klachten

Slapen? Geen sinecure met extreme temperaturen

Wie na de hitte even wil bekomen door fijn te gaan slapen moet niet in India zijn de komende dagen. De extreme hitte overdag wordt niet of nauwelijks gecompenseerd in de nachtperiode. Zo verwachten weerdiensten ook in de nacht nog extreem hoge temperaturen die gemakkelijk boven 25°C kunnen blijven. Op sommige plaatsen in de steden koelt het zelfs niet af onder 30°C. Deze tropische temperaturen zorgen ervoor dat het lichaam niet kan afkoelen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

29 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen