4 juli 2015 - 4 min. lezen 5 reacties

Vandaag is het zover. De start van de Tour de France en wat voor een start. Precies op de dag dat een officiële landelijke hittegolf een feit kan worden. De weergoden wanen zich in Zuid-Frankrijk aan de Mediterrane want met temperaturen van rond 35 graden wordt het zweten en puffen in Utrecht (Nederland) alwaar de 1e etappe gereden wordt. Van een gloeiend hete start gesproken…

Tijdens de Tour de France staan er maar liefst 4 etappes gepland door de Benelux. Wat voor weer kunnen de renners hierbij verwachten en wat voor maatregelen kunt u nemen tegen de hitte? Alle informatie krijgt u in deze blogpost van onze weerman Arjan!

Zaterdag tropisch warm met kans op onweer

zaterdag- GFS-temperatuur
De weerkaarten liegen er niet om, het wordt heet. Temperaturen tot 36 graden zijn mogelijk en zullen waarschijnlijk ergens uitkomen tussen de 32 en 36 graden. Met een zuidelijke hoogtestroming wordt namelijk de heetst mogelijke luchtsoort (subtropisch van origine) getransporteerd naar ons land en met de aanvang van de tijdrit (14:00 uur) ligt de temperatuur vermoedelijk op zijn hoogst.

Opvallend is dat de wind gaat draaien. In eerste instantie waait er een zwakke zuidoostelijke wind, later in de middag trekt deze aan naar matig en draait deze naar een westelijke richting. Die draaiing van de wind maakt de verwachting van de temperatuur tijdens de tour wat onzeker. Zodra de wind naar het westen is gedraaid zakt de temperatuur namelijk wat. Een zeebries zorgt dan voor lichte verkoeling. Komt die zeebries al vroeg op gang dan wordt het minder heet.

Toch wil ik waarschuwen voor de verwachte hoge temperaturen. De zon schijnt uitbundig maar er is ook wat bewolking en met het “stadseffect” blijft de warmte in eerste instantie ook nog eens hangen. Zeker tussen de gebouwen. Direct op het wegdek kunnen temperaturen bereikt worden van ruim 50 graden!

Tussen de mensenmassa kan verkoeling moeilijk zijn doorgang vinden en dat is een extra gevaar. Wees daar op bedacht. Vermoedelijk is het droog tijdens het begin van de rit. Pas later op de dag neemt de onweerskans toe. Het is zaak om de regenradar in de gaten te houden. Onderaan het artikel wordt steeds een update gegeven voor eventuele veranderingen in het geschetste weerbeeld.

Ga voorbereid naar de Tour of kijk thuis

Het spreekt voor zich om maatregelen te nemen met deze hoge temperaturen. De wielrenners zelf zijn deze omstandigheden wel gewend maar het publiek meestal niet. Zulke hoge temperaturen komen niet vaak voor en besef dus, voordat u naar het parcours gaat, dat u de nodige maatregelen neemt of blijf thuis.

Enkele nuttige maatregelen kunnen zijn het insmeren tegen zonnebrand. Draag luchtige, liefst witte kleding. Neem voldoende water mee en zoek een beschutte plek waar verkoeling mogelijk is. Dat u tijdens een eventueel onweer niet onder een boom moet staan weet u inmiddels wel.

Zondag overal minder warm en kans op een bui

zondag-GFS-temperatuur
Zondag staat de 2e etappe op het programma. Vanuit Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Bij vertrek rond 14:00 uur is het rond 26 graden. De wind is westelijk en matig van kracht. Omdat de wind vanuit zee waait zal gedurende het parcours de temperatuur geleidelijk dalen. Bij de finish ligt het kwik dan ook slechts rond de 20 graden mogelijk zelfs nog iets lager. Veel betere omstandigheden voor het publiek.

De wielrenners mogen er een tandje bijzetten. Wind op de kop voor het grootste gedeelte van het parcours maar wel betere omstandigheden dan zaterdag. Het is wisselend bewolkt met naast zon ook kans op een enkele verfrissende regenbui. De grootste kans daarop verderop in het parcours. Opletten voor waaiervorming, actuele windsnelheden via onze website!

Maandag veel zon, droog en warm

maandag-GFS-temperatuur
Maandag profiteert de 3e etappe van mooi, zonnig en warm weer. Verantwoordelijk hiervoor is een nieuw hogedrukgebied die precies boven onze omgeving ligt. De tour heeft Nederland verlaten en gaat in België verder. De wind is veranderlijk en meest zwak en met een middagtemperatuur van 23 tot 26 graden is het aangenaam warm en blijft het de hele dag droog. Het blijft oppassen voor zonnebrand. Met factor 6 tot 7 verbrandt de huid gemakkelijk.

Dinsdag mogelijk tropisch warm en kans op onweer

dinsdag-GFS-temperatuur
De 4e en laatste etappe in de Benelux verloopt vermoedelijk weer met hoog-zomerse condities. De wind draait naar zuidwest en hiermee wordt zeer warme, onstabiele lucht aangevoerd. Naast zonnige perioden is er ook kans op een regen of onweersbui. De middagtemperatuur kan weer oplopen naar 30 graden mogelijk nog iets warmer en zo verlaat de tour in alle warmte ons land zoals het ook begonnen is.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken