Tips voor het verhelpen van een verstopte afvoer na heftige regenval
We hebben in de Nederlandse taal tal van benamingen voor verschillende soorten regenval. Je kan de Nederlander wel expert noemen in regen. We ervaren in ons land jaarlijks erg veel hoeveelheden regen, vooral tijdens de herfst en winter, en soms zelfs ongebruikelijk veel tijdens de zomer. Langdurige regenbuien kunnen het afvoersysteem overbelasten, wat kan leiden tot meerdere vormen van overlast, waaronder verstopte afvoeren.
Niet alleen kan dit problemen veroorzaken met externe onderdelen van een woning, zoals verstopte regenpijpen, maar het kan ook leiden tot verstoppingen in huis, met als gevolg mogelijk rioolwater in de woning. Dit wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Maar hoe ga je nou je afvoer ontstoppen als dit het geval is? Lees verder voor een aantal bruikbare tips.
Heb ik te maken met een verstopte afvoer?
Het is best makkelijk om te merken of je te maken hebt met een verstopte afvoer. Ten eerste zul je snel een onaangename rioolgeur in je woning ruiken. En dan met name rondom het toilet. Daarnaast kunnen er borrelende geluiden uit de afvoeren komen, zowel in de keuken als in de badkamer. Vaak gaat dit gepaard met water dat omhoog komt en moeite met wegspoelen. Als je deze symptomen opmerkt, is de kans zeer groot dat de afvoer helaas verstopt is.
Maak gebruik van een ontstopper
Wanneer een afvoer verstopt raakt, ligt dat meestal aan een ophoping van vuil, vaak in de sifon. Om dit op te lossen, maak je gebruik van een klassieke ontstopper, een zuignap op een stok, waarmee je een vacuüm creëert om het vuil los te maken van de afvoer. Je zorgt er eerst voor dat de overloop van de was- of spoelbak af is gesloten met tape of een doek om te voorkomen dat er lucht binnenkomt. Daarna doe je een beetje water in de bak, wat het zuigeffect versterkt.
Plaats de ontstopper in het afvoerputje en maak krachtige, pompende bewegingen op en neer. Na het uitvoeren van deze handelingen, verwijder je de zuignap en controleer je of het water nu vrij wegspoelt. Je zorgt ervoor dat vuil los komt te zitten, waardoor je dit kan verwijderen en de afvoer weer vrij kan stromen.
Sifon schoonmaken
Om te beginnen is het verstandig om het raam open te zetten, aangezien er nogal vieze geuren kunnen vrijkomen die normaal gesproken worden tegengehouden door het water in de sifon. Trek je schoonmaakhandschoenen aan voordat je verder gaat. Plaats vervolgens een lege emmer of bakje op een dweil en onder de sifon om eventueel morsen op te vangen.
Gebruik een waterpomptang om de sifon volledig los te schroeven en leeg te maken. Verwijder het vuil uit de sifon en reinig ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje grondig. Nadat de sifon weer is vastgeschroefd, controleer je of alles goed is bevestigd. Tot slot controleer je natuurlijk of het water nu weer normaal door de afvoer loopt.
Extra tip: kokend water en/of soda
Soms ontstaat er verstopping door vetophoping. Dan is het effectief om kokend water te gebruiken. Giet het kokende water door de afvoer en mogelijk smelt de vetophoping letterlijk weg door de hitte. Als deze methode niet werkt, kun je baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn gebruiken. Dit is meestal effectief, tenzij er iets vastzit dat niet oplost. Meng de baksoda en azijn en giet dit mengsel vervolgens in de afvoer. De chemische reactie tussen de twee stoffen kan helpen bij het ontstoppen van de afvoer.