0

Storm Bernard heeft een ware ravage aangezicht in delen van Portugal en Spanje. Er werden meer dan 500 oproepen gedaan richting het noodnummer 112. Vooral Andalusië met de provincies Cádiz en Huelva werden flink getroffen. Ook Sevilla kreeg er in de vooravond flink van langs. Het systeem had op een gegeven moment tropische eigenschappen. Op zich niet uitzonderlijk met het zeer warme water net voor het Iberisch Schiereiland. Het slechte weer verplaatst zich inmiddels naar het oosten.

Windstoten tot ruim 100 km/u

De Spaanse weerdienst AEMET en het NHC (National Hurricane Center) hadden storm Bernard niet geclassificeerd als een storm met tropische eigenschappen. Op de satellietbeelden was echter te zien dat in de kern van het lagedrukgebied actieve buien met ook onweer actief waren. Een 2e signaal was de afwezigheid van duidelijke fronten rondom het lagedrukgebied. Iets wat we vaker zien bij orkanen. Helaas vielen er 2 doden door de storm Bernard en tientallen gewonden.

Extreem weer in ZW Europa

Het is niet de eerste keer dat Spanje en Portugal te maken krijgen met extreem weer. Sinds begin oktober werd de omgeving geteisterd door intense hitte en zelfs een zeldzame hittegolf. Later in de maand werd centraal Spanje dan weer gegeseld door intense regenval door storm Aline. Signalen dat het Middellands Zeegebied extra vatbaar is voor noodweer tijdens de herfstmaanden.

  • Meer weer? Ontdek andere blogs via de zoekfuncties!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken