1 december 2015 - 6 min. lezen 0 reacties

Tornado Alley in de USA of ook gekend als de central plains in het hart van het continent Noord-Amerika. Twee stormjagers van NoodweerBenelux maken hun droom waar en gaan in 2016, van 29 mei tot 10 juni. Hun onvergetelijke ervaring via dit blog!

Gepassioneerd weeramateur

“Hallo, ik ben Jeroen en zal net 26 jaar zijn wanneer we onze reis aanvangen. Het weer en alles daaromheen boeit me al sinds mijn kinderjaren. Bewijs hiervan is een dagboek van toen ik 7 jaar was. Hierin schreef ik elke dag het weerbeeld op samen met een temperatuur, wellicht was dat niet zo nauwkeurig zoals nu 😉 Nu is de passie in het weer vanaf mijn 20 jaar enorm toegenomen zodat ik er nu al mijn vrije tijd in steek.

Jeroen Vande Voorde
Jeroen Vande Voorde

Soms is dat een vrij drukke bedoening omdat je met het weer heel veel kan doen. Ik maak deel uit van het team van NoodweerBenelux. Hier kan ik me op veel vlakken uitleven, zoals het schrijven van artikelen over het weer en de sterrenkunde, stormchasen met een leuk team… of gewoon eens gezellig samenzijn met de groep. In het weekend doe ik een weerpraatje via de GSM op goeiedagradio.be en radiobeiaard.be. Bij de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde zit ik in het bestuur en neem ik enkele taken op mij.

Ikzelf woon in Hamme (Oost-Vlaanderen) waar ik samen met Tim Van den Branden een lokaal initiatief heb opgericht voor het weer in Hamme. I.s.m. een lokale krant verzorgen wij daarin ook wekelijks een weersverwachting. Nu is het zo dat de laatste jaren ook het stormchasen me te ‘pakken’ heeft. Na geslaagde stormchases in West – Europa is nu Amerika aan de beurt.”

Weerliefhebber in hart en nieren

“Hey bezoeker van NoodweerBenelux, ik ben Kevin en 23 jaar oud. Daarmee ben ik een van de jongste spelers in ons team van Noodweer en net die leeftijd is perfect om een reis als deze te maken. Sinds 2011 ben ik actief bezig met weer en onweer, hoewel ik daarvoor ook al verwonderd keek naar de wolken en de elementen van de natuur en dat al van kinds af aan. Ik hoorde toen via het nieuws al berichten over de tornado’s die daar enorme schade aanrichtten en was geschrokken over de brute kracht die deze onweders met zich meebrengen.

Kevin Smetryns
Kevin Smetryns

Tegenwoordig hebben onweders nog weinig geheimen voor mij en als fotograaf probeer ik mijn verwondering voor de natuur en het weer op de gevoelige plaat vast te leggen. Een reis maken, die een cursus/uitstap fotografie combineert met mijn hobby van stormjagen, is dan ook een buitenkans die ik niet wil missen! Ik was meteen ingepakt door dit concept, er kwam weinig twijfel bij! Op dit moment volg ik ook een fotografiecursus die mijn kwaliteiten verder omhoog moet helpen. Naast het weer fotografeer ik ook andere natuur en landschappen, auto’s, reizen, enzovoort.”

De eerste contacten

Kevin: “Sinds vorig jaar heb ik interesse gekregen om mijn kennis over onweer uit te breiden door een reis te maken naar Tornado Alley in het hoogseizoen april-juni, maar omdat ik er in 2014 nog maar een reis naar Nieuw-Zeeland had opzitten, zou dit teveel van het goede geweest zijn. Nu leek 2016 mij het ideale jaar om dit wél te doen, want daarna zal de huizenjacht stilaan beginnen! Daarom ben ik beginnen zoeken naar ploegen die deze reizen aanbieden, maar vond deze vooral erg duur uitkomen.

Toen ik Peter Gude leerde kennen met zijn jarenlange ervaring in de USA, maakte dat voor mij de kogel écht helemaal door de kerk was! Intussen heeft ook Jeroen sterke interesse voor deze reis en zo gaan we samen richting Tornado Alley om de mooiste onweders te gaan spotten, fotograferen en leren begrijpen.”

Snel stappen zetten!

British_Airways_Boeing_747-400
British Airways Boeing 747 400

“Begin oktober besloten we samen voor 12 dagen te gaan! Omdat de vliegtickets niet in de prijs van Peter zijn onbegrepen  (heel voordelig, want zo kunnen we zelf kiezen hoeveel we betalen voor welke vlucht naar daar), moesten we dus de prijzen en vliegroutes beginnen opvolgen.

Dit heeft echter niet overdreven lang geduurd, midden oktober zagen we een plotse stevige daling van de prijzen van British Airways (ook nog eens een goede airliner), tot onder de 550 euro voor heen en terug. Dat was het moment om toe te slaan! Meteen de nodige verzekeringen erbij betalen en dat deel van de reis is al vastgelegd. Nu is het wachten op de boekingdetails van de reis zelf (voorzien in december) en dan kunnen de volgende stappen worden gezet.”

Onze verwachtingen van de reis

Kevin: “Ik ben iemand die altijd hoge verwachtingen heeft en die daardoor net te snel wat teleurgesteld raakt, maar voor deze reis heb ik mijn mentaliteit ietwat aangepast. Uiteindelijk heb je geen vat op het weer, dus niemand weet wat er zal gebeuren in die 10 dagen dat we effectief aan het chasen zijn! Maar we hopen uiteraard op het beste, een tornado zien en fotograferen zou geweldig zijn, maar dit hoeft eigenlijk niet voor mij. Wat ik het liefst zou willen zien, is een vrijstaande LP supercel, een echt monsterlijk mothership voor mijn neus zien ronddraaien, zoals in de video hieronder.”

https://www.youtube.com/watch?v=VoO89cqDgJU

Voorts hoop ik als bliksemfotograaf ook een serie enorme wolk-grond ontladingen op de plaat te krijgen. Allemaal mooie verwachtingen, maar komen ze ook uit?”

Jeroen: “Voor het eerst naar Tornado Alley, ik weet niet hoe ik mijn verwachtingen moet instellen. Langs de ene kant met het gedacht dat er weinig kan gebeuren. Tornado of niet een mooie reis zal het sowieso worden. Langs de andere kant ga je natuurlijk om moeder natuur op haar mooist = krachtigst te zien. De regio leent er zich veel beter toe om meer succes te hebben dan in de Benelux. Ook hou ik een scenario in het achterhoofd dat het op die 10 dagen weleens elke dag prijs zou kunnen zijn met supercels en tornadokansen. Dat staat dan garant voor drukke, boeiende en misschien naar het einde toe vermoeiende dagen. Mijzelf maakt het niet zoveel uit al gaan we natuurlijk voor bijzondere foto’s!”

Road to USA

De vlucht die we geboekt hebben, vertrekt eind mei in Schiphol (de broer van Jeroen brengt ons van/naar de luchthaven, waarvoor veel dank!) richting Londen, waar de grote vlucht ons staat op te wachten. Vanaf Londen gaat het rechtstreeks richting Denver, een vlucht van bijna 10u! “Ik heb al erger geweten richting Nieuw-Zeeland, maar voor Jeroen zal het aanpassen worden,” denkt Kevin. Tegen het avonduur lokale tijd zijn we in Denver, dat is na bijna 15 uur reizen. Maar in feite zijn we pas 7u verder, dus hopelijk valt de jetlag ons niet te zwaar, want de dag erna start onze eerste chasedag! Peter haalt ons op in de luchthaven en zo gaan we richting ons eerste hotel. Vanaf 30 mei zal het allemaal afhangen van de weerkaarten! Hopelijk zijn die ons gunstig gezind…

Bron foto’s: MattGranzPhotography, Luis Argerich

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen