0

Afgelopen dagen werd de omgeving van de Canarische Eilanden getrakteerd op een mooi en indrukwekkend schouwspel. Met een noordelijke luchtstroming ontstonden lage wolkenvelden. Ten zuiden van de eilandengroep ontstonden prachtig Von Karman wervels. Deze draaikolken van wolkenformaties werden opgepikt door de satellieten van NASA.

Von Karman wervels

Om dit natuurfenomeen te veroorzaken heb je eerst en vooral een obstakel nodig. In dit verhaal spelen de eilanden zoals Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote een cruciale rol.

Locatie van de verschillenden Canarische eilanden.

Bij een noordelijke luchtstroming worden lage wolkenvelden gedwongen om de eilanden te passeren. Dat zorgt voor ‘vortices’ aan de zuidelijke flank. Hierdoor ontstaat een bruuske verandering in snelheid en richting van de lucht. In zeldzame gevallen ontstaat zelfs een Von Karman vortex straat.

Von Karman wervels in optima forma op 3 juni 2024 (NASA)

NASA sentinel satelliet

Deze indrukwekkende beelden werden gemaakt door één van de belangrijkste satellieten van NASA. De Terra-satelliet werd in 1999 gelanceerd en maakt tot op vandaag nog altijd beelden van de aarde. De satelliet verzamelt ook gegevens van de atmosfeer, oceanen, landoppervlak en ijs. Het behoort toe tot de NASA’s Earth Observing System (EOS)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen