25 oktober 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Er werd een flinke storm verwacht over Mexico, maar storm Otis werd uiteindelijk een major hurricane van de hoogste categorie. Deze sterke tropische storm geselde urenlang de badplaats Acapulco. Er werd een gemiddelde windsnelheid gemeten van 270 km/u met uitschieters tot 330 km/u. Op dit moment heeft de orkaan veel van zijn eigenschappen verloren en brengt Otis vooral nog grote neerslagsommen. Deze zware regenval kan lokaal voor flinke overstromingen zorgen.

Explosieve ontwikkeling Otis

Mexico is een regio die regelmatig wordt getroffen door een tropische storm. Deze keer was dat met orkaan Otis wel een tikkeltje anders. We zagen namelijk een extreem snelle activatie van de tropische depressie. In amper 12u tijd ontwikkelde het systeem zich van een CAT1 orkaan naar een CAT5 orkaan. Voor meteorologen is dit ook hoogst ongewoon. Het is van 1979 geleden dat een orkaan van dergelijke kracht ontstond in de buurt van Mexico. Wellicht heeft het warme zeewater een grote rol gespeeld.

Heel wat schade door storm Otis

Typisch bij dit soort omvangrijke stormsystemen is de schade op grote schaal. Daken werden afgerukt en bomen ontworteld. Niet alleen rondom het oog bevinden zich hoge windstoten, maar ook iets verder in de orkaan kunnen hevige onweersbuien ontstaan. Het is vaak een onderschat fenomeen.

Locatie storm Otis volgens het National Hurricane Center (NHC). De storm verliest komende uren snel aan kracht doordat deze de voeding met het warme zeewater verliest.

Gelukkig voor de regio in het binnenland verliest Otis nu snel aan kracht en schakelen we over op een klassieke depressie met nog steeds grote neerslagsommen. Vooral in de bergachtige gebieden kan dat nog problemen opleveren

Wereldwijd problemen door tropische stormen

Otis is niet de enige tropische storm die de aandacht wekt van de media en meteorologen. Ook storm NORMA boven het schiereiland Baja Californië zorgde voor menselijk leed. Er vielen 3 slachtoffers. Ook in Bangladesh en Jemen werden krachtige depressies waargenomen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken