19

Op maandag 16 mei 2022 stijgt de onweerskans in de Benelux. Dat wordt veroorzaakt door een zuidwestelijke luchtstroming waarbij er onstabiliteit wordt opgebouwd. Deze onstabiliteit in de vorm van Convective Available Potential Energy. In mensentaal betekent dat de energie die een bui beschikbaar heeft om zich verticaal te ontwikkelen tot een donderwolk. De CAPE is op maandag vooral aanwezig over het oosten van België en Nederland. Daar verwachten we mogelijk in de namiddag klank- en lichtspel.

Lokaal pittige buien in de namiddag

Een thermische vore met verhoogde onstabiliteit trekt in de loop van maandagochtend van het zuidwesten naar het noordoosten van de Benelux. In de ochtend kan de onstabiliteit op deze vore nog moeilijk tot uiting komen in onweersbuien door een gebrek aan CAPE. In de loop van de dag wordt het warmer en verwachten we dat de oostelijke regionen van de Benelux wel kans maken op enkele onweerachtige buien. Dit verhaal wordt ondersteund door meerdere fijnmazige weermodellen zoals AROME, ICON en HARMONIE.

Er is een ‘elevated’ kans op onweer maandagnamiddag over de oostelijke sectoren. Dit komt overeen met de doortocht van het veld met extra onstabiliteit en de hoogste temperaturen. Bekijk de onweerskans ook via onze eigen weerkaarten.

Afhankelijk van de locatie in de Benelux zullen er grote thermische verschillen optreden. Over het westen van België en Nederland moeten we eerder rekening houden met 18 tot 22°C, terwijl het over het oosten van de Benelux nog zomers warm kan worden met een lokale 25°C.

Neerslagbommetje op vrijdag?

In de meest recente runs van een aantal grootschalige weermodellen komt vrijdag 20 mei 2022 naar voor met een mogelijk explosief onweerscenario. De combinatie tussen enerzijds windschering en voldoende CAPE kan zorgen voor een onweercomplex. Deze buien zitten dan vaak vervat in een groter geheel van hevig onweer en kunnen naast windstoten ook veel regen op korte tijd lossen. Of het allemaal ook zo zal uitpakken is momenteel nog koffiedik kijken, maar het is absoluut iets om te monitoren.

Agressieve neerslagberekening voor vrijdag 20 mei 2022. De hoeveelheid water is 1 ding, maar de snelheid waarmee het naar beneden kan komen is een ander risico. We houden deze weersituatie uiteraard nauwlettend in de gaten voor eventuele overlast.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen