56

Na de onweersbuien van afgelopen dagen is het uitkijken naar wat het weer brengt voor de resterende periode van mei 2022. Doordat de Benelux vaak op de scheidingslijn ligt tussen warme lucht in het zuiden van Europa en koelere luchtmassa’s in het westen durven we niet uitsluiten dat er nog enkele onweerachtige situaties zullen ontstaan boven de Benelux. Als we echter kijken naar de laatste runs van de weermodellen, dan schakelen we over op aangenaam lenteweer met geregeld ruimte voor veel zon en ook enkele neerslagzones. Groeizaam weer voor de natuur dus!

Hogedruk blijft in de buurt van West-Europa

Vooraleer we opnieuw kunnen profiteren van hogere temperaturen is het belangrijk om de hoogtekaarten van het Amerikaans weermodel te bestuderen. Na het weekend zien we echter een tijdelijke inzet van koelere lucht uit het westen. De lucht dankt haar oorsprong aan de Atlantische Oceaan. Kans op neerslag zal dan ook toenemen en temperaturen schommelen rond 20°C.

Een hogedrukkern ten westen van Portugal en boven de Azoren zorgt voor interactie met een lagedrukgebied boven IJsland. Over het zuidoosten van Europa is ook een hogedrukgebied actief. Hierdoor is het aangenaam zomerweer in delen van Griekenland.

Later in de week zien we de kernen van hogedruk een poging ondernemen om een connectie te maken. Hierdoor raakt het hoogtelaag nabij Spanje ingesnoerd en kan er in de omgeving van Ibiza en het oosten van Spanje behoorlijk veel regen ontstaan. Dit moet echter nog steun krijgen binnen het breder verhaal van alle weermodellen.

Een hoogtelaag is actief in het NO van Spanje. Wij bevinden ons iets meer onder de vleugels van hogedruk waardoor de neerslagkansen afnemen. Temperaturen blijven rond 20°C schommelen door een vrij zwakke aanvoer van maritieme lucht.

Wat vertelt de weerpluim voor komende dagen?

Een goede indicatie om het weer op langere termijn in te schatten is het gebruik van de weerpluim. Bij NoodweerBenelux genereren we dagelijks 2x de Amerikaanse weerpluim waarin de temperatuurverwachting alsook de neerslagkans wordt gevisualiseerd.

De temperatuur (bovenste grafiek) neemt een kleine duik de eerstvolgende dagen. We zien de rode lijn en het gemiddelde veelal schommelen rond normaal (20°C). Richting het einde van de maand zijn er veel leden die een thermische opwarming berekenen naar een zomerse 25°C. De OPER (rode lijn) volgt dit scenario vooralsnog niet. Er heerst dus nog onzekerheid.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

4 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen