0

Heftige buien met fiks onweer en windstoten hebben deze ochtend voor flink wat schade gezorgd. Helaas vallen er ook menselijke slachtoffers te betreuren. Op basis van de laatste weermodellen moeten we alle vakantiegangers en inwoners in de gebieden van Corsica, Sardinië en Italië uitdrukkelijk waarschuwen. Er is een nieuwe ronde met noodweer op weg deze namiddag naar de betrokken gebieden. Deze onweersbuien kunnen opnieuw gepaard gaan met allerlei randverschijnselen.

Onweercomplex met een forse bow echo

Het onweer van deze ochtend werd veroorzaakt door flink wat onstabiliteit in de atmosfeer (CAPE), een zeer hoge windschering en de nabijheid van een sterke straalstroom. Allemaal ingrediënten waarvan de meteoroloog weet dat ze best niet gemixt worden of je krijgt een gevaarlijke cocktail. Voor de omgeving van Corsica en delen van Italië was dat dus het geval en ook deze namiddag blijft de overlap tussen deze parameters aanwezig. Hieronder een beeld van het stormsysteem.

Rond 7u lokale tijd zagen we heel duidelijk het stormsysteem opschuiven naar het westen van Corsica. We herkennen een intensieve rode band met windstoten, hagel en veel bliksem. Omdat het zich later in een boog krult, kunnen we spreken van een bow echo. Merk de ‘individuele’ bui op in het noorden van het plaatje. Vermoedelijk gaat het hier om een supercell.
Op het satellietbeeld deze ochtend werd duidelijk dat dit extreem weer gevaarlijk was. Corsica hebben we voor de duidelijkheid een rode bol gegeven. We zien dat het stormsysteem recht op het eiland af koerst.

Gewonden en dodelijke slachtoffers

Helaas zijn door de extreem hoge windstoten, bliksem en overvloedige neerslag ook slachtoffers te betreuren. De huidige cijfers spreken over 3 doden en tientallen gewonden. Vooral op het eiland Corsica waar het stormsysteem als eerste over bevolkt gebied trok.

Deze namiddag opnieuw kans op extreem weer

Er moet uitdrukkelijk gewaarschuwd worden voor een nieuw rondje extreem weer in de omgeving van Corsica, Sardinië en het westen van Italië. De temperaturen zijn na het onweer fors aan het stijgen en hebben op veel plaatsen reeds tropische waarden bereikt. In combinatie met een stijgende onstabiliteit en windschering verwachten we nieuwe supercells die zich ook kunnen klonteren ineen grootschalig onweercomplex (MCS). De getroffen regio’s moeten dus rekening houden met een herhaling!

In de regio’s tussen de zwarte lijnen wordt de temperatuur op veel plaatsen opnieuw tropisch met 30°C of meer. De ideale voedingsbodem voor nieuwe zware onweersbuien later vanmiddag en vanavond.

Hieronder zien we de waarden van de Surface Based Cape. Dat wil zeggen dat het pakketje lucht van deze energie kan gebruik maken om zich te ontwikkelen. Voor de Benelux spreken we reeds over een onstabiele situatie bij een SCcape vanaf 200 J/KG. In dit plaatje zien we dat de waardes voor het westen van Italië pieken naar 4000 tot 4500 J/KG. Een explosieve setting!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken