0

20 dagen nadat de de vorige vulkaanuitbarsting effectief werd afgezwakt is het vandaag opnieuw zover. Iets na de middag kwam het tot een nieuwe vulkaanuitbarsting na een resem van kleine aardbevingen. Volgens de meest recente data is het gebied met magma zo’n 2,5km lang en halen de fonteinen met lava een hoogte van 2,5m. Zo meteen meer!

Noodtoestand

De nationale politiecommissaris heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbarsting van de Sundhnúksgígaröður. Een helikopter van de kustwacht zal binnenkort de locatie en omvang van de uitbarsting bevestigen en de kleurcode van de vlucht is veranderd in rood in afwachting van details over de asverspreiding. De uitbarsting lijkt te zijn begonnen in hetzelfde gebied als de vorige, waarbij een scheur van enkele kilometers lang is ontstaan.

Accumulatie van 18 miljoen kubieke meter magma

Uit de gegevens van de meteorologische dienst op IJsland blijkt dat er zich sinds 16 maart 2024 tot 18 miljoen kubieke meter magma heeft opgehoopt. Dat is een hoger volume aan magma dan bij eerdere gebeurtenissen waardoor de uitbarsting intenser kan zijn.

Livestream vulkaanuitbarsting Sundhnúkagígaröð 

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen