Nieuwe orkaan, Milton, treft Florida

Het noordwesten van Florida is nog niet hersteld van de vorige zware orkaan Helene of de volgende klopt al aan de deur. Deze keer is het Milton. Hoewel de verwachting is dat deze orkaan een stuk zuidelijker over Florida trekt, kan de schade opnieuw zeer hoog oplopen. De verwachte windsnelheden aan landfall kunnen immers ook pieken tot 170 km/u, sommige weermodellen laten zelfs meer zien, maar ook minder…
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele situatie orkaan Milton
Op dit moment is Milton nog een tropische storm in het uiterste westen van de Golf van Mexico. Dit wil zeggen dat het systeem op dit moment nog volop aan het ontwikkelen is. Pas in de loop van zondag zou de tropische storm dan geleidelijk transformeren naar een orkaan. Op onderstaand satellietbeeld zijn duidelijk donkere kleuren aanwezig en dat betekent dat de wolkentoppen zeer koud zijn. Dit staat dus garant voor diepe convectie en dat toont dat het systeem zich nog duidelijk aan het organiseren is.

Ondertussen zijn reeds de Hurricane Hunters vertrokken richting de storm, zodat een duidelijker beeld kan geschept worden in situ. Dit zal zelfs elke 6 uur gebeuren om de storm goed op te volgen. Daarnaast zijn deze observaties ook een meerwaarde voor de weermodellen, en dan de specifieke weermodellen voor orkanen. Zulke hoge resolutie observaties geven immers een beter beeld van de atmosfeer in regio’s die vaak een gebrek hebben aan in situ observaties. Op onderstaand beeld worden de observaties weergegeven tijdens het doorvliegen van Milton. Daarbij zien we op “flight level” windsnelheden tussen 50 en 55 kt. Dit is nog niet voldoende om geüpgraded te worden tot een orkaan. Naar alle verwachting gebeurt dit wel later vandaag of maandagochtend.

Opvallend is ook dat er nauwelijks weermodellen waren die dit systeem toonden tot voor het weekend. Het toont dus aan dat tropische stormen/orkanen nog steeds moeilijk blijven voor de weermodellen, al is dat de laatste jaren wel duidelijk verbeterd.
Verwachting orkaan Milton
Hoewel het systeem nog in een vrij vroeg stadium is, heeft het National Hurricane Center reeds een inschatting gemaakt van het systeem voor de komende dagen. Daarbij zien we dat het systeem later vandaag of morgen de orkaanstatus bereikt. Tegen dinsdag en woensdag wordt dan zelfs een major hurricane verwacht met windsnelheden boven 177 km/u. Landfall is voorlopig verwacht rond 19u woensdagavond lokale tijd, al kan dit natuurlijk nog schuiven en veranderen gezien de onzekerheid in het systeem.

Milton lijkt dus net voor landfall af te zwakken (van categorie 3 naar categorie 2) en dat wordt ondersteund door de meeste weermodellen (zowel statistisch als dynamisch), al blijft dit onzeker. Deze laten rond de landfall de range variëren van tropische storm tot een derde categorie, maar de meeste bevinden zich in categorie 1 of 2. Er dient echter wel rekening gehouden te worden met wederom overstromingen door een opstuw van zeewater door Milton. Lokaal kan het waterpeil langs de kust met meer dan 4 m stijgen. Ook is er grote kans op flashfloods.

Enkele specifieke orkaanmodellen (HWRF – HAFAS-A en HAFAS-B) laten Milton ontwikkelen tot een orkaan van 4e categorie in de Golf van Mexico. HAFAS-A en B doen daar zelfs nog een schepje bovenop met een orkaan van 5e categorie. Het is dus duidelijk dat “the sky high is” voor het systeem (maar hoe kan het ook anders met optimale condities). Gelukkig dat het systeem vlak voor landfall zou afzwakken door een toename van schering, al is die mate van afzwakking wel nog onzeker…

In zijn periode op volle zee, kan het systeem immers maximaal de energie gebruiken van het warme zeewater. De temperatuur van het zeewater ligt in het pad van Milton veelal rond en boven 30°C. Ook wordt er in eerste instantie weinig windschering verwacht, en dat kan het systeem toelaten om snel te versterken tot een zware orkaan. Het wordt dan afwachten of het systeem inderdaad verzwakt richting de kust van Florida, maar schade en overstromingen zijn wel reëel.

Invloed op Europa?
Hoewel Kirk de komende tijd een stevige invloed zal laten gelden in Europa, is dat voor Milton niet het geval. Na landfall zou het systeem Florida over trekken en op de Atlantische Oceaan geleidelijk een stille dood sterven. Het systeem wordt immers sterk beïnvloed door de subtropische jet. Dat is een regio met hoge windsnelheden, maar ook met veel schering en schering is net nefast voor een tropische cycloon. De convectie (onweersbuien) worden dan weggeblazen van het lagedrukgebied aan de grond, waardoor dit niet meer kan uitdiepen en geleidelijk verdwijnt.