8 september 2016 - 3 min. lezen 35 reacties

De zomer kende een moeilijke start maar weet nu plots van geen ophouden. De afgelopen dagen konden we al volop genieten van een warm begin van de nazomer. Dankzij een opstuw van warme lucht uit het het zuidwesten genieten we van zomerse temperaturen en brede opklaringen. Tijdens het weekend lijkt het kwik enkele graden te zakken.

De temperaturen halen nog wel steeds plaatselijk een zomerse 25°C. Het lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk schuift iets westelijker. Hierdoor kan er zaterdagnacht een regenzone de Benelux bereiken. Na het weekend lijkt het nog iets warmer te worden met plaatselijk temperaturen tot 30°C! Een nazomerse periode met sterallures lijkt het wel!

hogedrukgebied voor nazomer
Dankzij een zwak hogedrukgebied boven Oost-Europa en een depressie boven het Verenigd Koninkrijk krijgen we momenteel warme lucht uit het zuidwesten.

Nazomerse periode

Vrijdag kunnen we opnieuw genieten van brede opklaringen, de wind waait zwak uit het zuidwesten. De temperaturen lopen opnieuw op tot een zomerse 25°C. Tijdens de avondperiode koelt het wel snel af. De minima schommelen tussen de 12 en 14°C.

maximum vrijdag
De temperaturen klimmen vrijdag plaatselijk tot een zomerse 25°C.

Zaterdag meer bewolking

Zaterdag starten we de dag met nog enkele brede opklaringen. Tijdens de namiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Op plaatsen waar de zon het langst schijnt kan het kwik opnieuw oplopen richting een zomerse 26°C. ‘s Avonds bereikt een regenzone de Benelux. Deze regenzone trekt in de nacht van zaterdag op zondag verder door richting Duitsland. Dankzij de regenzone zal het een zeer zachte nacht worden met minima rond 18°C.

regenzone zaterdagnacht
De regenzone trekt tijdens de nacht van zaterdag op zondag van west naar oost over de Benelux.

Wisselend bewolkt op zondag

Zondag wordt de minst mooie dag van het weekend. Zon en wolken wisselen elkaar af, de wind waait zwak uit westelijke richtingen. De temperatuur klimt zondag tot een aangename 24°C. In de loop van de namiddag neemt de kans op een bui toe. Vooral in de oostelijke helft van de Benelux is de buienkans het grootst. Tijdens de nacht van zondag op maandag blijft het kwik hangen rond 16°C.

Na het weekend nog hogere temperaturen?

Na het weekend zorgt het hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagere druk boven de golf van Biskaje opnieuw voor een opstuw van zeer warme lucht recht uit Afrika. Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese model ECMWF berekenen na het weekend temperaturen tussen 25 en 30°C. De normale maximum temperatuur voor midden september bedraagt 19,2°C. Als er volgende week daadwerkelijk temperaturen van 30°C worden gemeten, wil dat zeggen dat de maxima bijna 11 graden boven normaal liggen. Het belooft dus een echte warme nazomer te worden!

hogedrukgebied hitte
Volgende week krijgen we zeer warme lucht vanuit Afrika aangevoerd.

Zijn tropische temperaturen zeldzaam in september?

Tropische temperaturen in september zijn vrij zeldzaam. Als het dan eens 30°C wordt in september gebeurt dit meestal tijdens de eerste decade. Een tropische dag tijdens de 2de decade is zeer zeldzaam, maar het zou volgende week wel kunnen gebeuren. De hoogste temperatuur ooit gemeten in september was in België op 4 september 1929, toen werd het maar liefst 34,9°C.

Dit record zullen we normaal gezien niet breken volgende week. De komende dagen moeten we dus zeker genieten van deze warme nazomer!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken