0

Van een heuse rollercoaster gesproken. De lente staat typisch garant voor een dynamisch weerbeeld. Dat komt omdat lagedrukgebieden en hogedrukgebieden hun positie proberen te zoeken richting de overgang naar de zomerperiode. In deze onzekere periode mogen we daarom rekening houden met alle scenario’s zoals vroegtijdig veel zon, droogte, natte periodes en zelfs stormweer. In Spanje worden ze afgelopen weken flink geteisterd door droogte en zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat lijkt de komende dagen te gaan veranderen met toenemende kans op regen.

Verandering weerpatroon

Alles heeft te maken met het verdwijnen van hardnekkige hogedruk in de buurt van het Iberisch Schiereiland. Al geruime tijd hebben Portugal en Spanje daarmee te maken wat voor hoge temperaturen zorgt en persistente droogte. De gevolgen voor de oogst van graan en olijven zullen zich wellicht ook laten voelen. De verandering in het weerpatroon komt dus geen minuut te vroeg. Alleen moeten we wel meteen vaststellen dat bepaalde regio’s nog steeds met zeer droge omstandigheden te maken krijgen.

Komende dagen installeert zich een lagedrukgebied ten zuiden van Frankrijk. Hierdoor wordt de bovenlucht erg koud en zullen er intense buien ontstaan. De Pyreneeën alsook het oosten van Spanje moeten rekening houden met lokaal erg veel neerslag.

Bovenstaande weerkaarten zorgen voor een opmerkelijke weeromslag. In het noorden van Spanje (Catalonië) stijgt de neerslagkans terwijl in het zuiden van Spanje er nog 30°C wordt gehaald. Op de Canarische Eilanden blijven de passaatwinden actief.

Neerslagverwachting Iberisch Schiereiland komende dagen

Mogelijk tot 50 cm sneeuw

Na woensdag blijft het verder afkoelen in het zuidwesten van Europa. In de Pyreneeën alsook in de Sierra Nevada kan er boven 1500m zo’n 50 cm verse sneeuw vallen. De temperaturen schommelen op die hoogte rond of net onder het vriespunt. Nabij de Balearen moeten we dan opnieuw rekening houden met stormweer in de vorm van heftige onweersbuien. Mogelijk dat dit problemen veroorzaakt!

Het kan er soms zeer onstuimig aan toe gaan op de Balearen met enorme windstoten en golven.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken