Moeten weermannen binnenkort vrezen voor hun job? “Prestaties AI zijn crazy”

Microsoft heeft een nieuw model voor artificiële intelligentie (AI) ontwikkeld dat volgens recent gepubliceerde bevindingen betere resultaten behaalt dan bestaande methodes voor het voorspellen van luchtkwaliteit, weerpatronen en tropische stormen beïnvloed door klimaatverandering.
- Interesse in het weer? Abonneer net zoals bijna 40.000 mensen op ons Youtubekanaal.
Betere prognoses dan klassieke weermodellen
Het systeem, met de naam Aurora, is nog niet gecommercialiseerd, maar wist in tests 10-daagse weersvoorspellingen en orkaantrajecten sneller, nauwkeuriger én goedkoper te berekenen dan traditionele modellen. De resultaten verschenen woensdag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature.

“Voor het eerst presteert een AI-systeem beter dan alle operationele centra op het vlak van orkaanvoorspellingen,” aldus Paris Perdikaris, hoofdauteur van de studie en universitair docent werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Pennsylvania.
Aurora werd enkel getraind op historische data, maar slaagde erin om in 2023 alle orkanen correct en nauwkeuriger te voorspellen dan gespecialiseerde weercentra zoals het Amerikaanse National Hurricane Center.
Energiezuinig en goedkoper weermodel
In tegenstelling tot klassieke weermodellen – die gebaseerd zijn op natuurkundige principes zoals behoud van massa, momentum en energie – vereist Aurora veel minder rekenkracht, wat het systeem aanzienlijk efficiënter maakt voor toekomstig gebruik.
Volgens de studie liggen de rekenkosten van Aurora honderden keren lager dan die van traditionele weermodellen.
Deze veelbelovende testresultaten komen kort na de lancering van het Pangu-Weather AI-model van de Chinese technologiegigant Huawei in 2023. Samen wijzen ze mogelijk op een fundamentele verschuiving in hoe grote weersinstituten wereldwijd voorspellingen maken, zeker in het licht van extreem weer dat toeneemt door klimaatverandering.
AI-weermodel verslaat ook Europees weermodel
De grootste verrassing zit misschien zelfs wel bij het volgende feit.. Het AI-weermodel van Microsoft presteerde ook beter dan het toonaangevende Europese model van het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) in 92% van de gevallen bij 10-daagse wereldwijde voorspellingen. Die prestaties werden gemeten op een schaal van ongeveer 10 vierkante kilometer, wat duidt op een hoge resolutie en nauwkeurigheid.
Het ECMWF – dat weersvoorspellingen levert voor 35 Europese landen – geldt wereldwijd als de referentie op het gebied van voorspellingskwaliteit.
Toch staat ook deze standaard onder druk: in december kondigde Google aan dat zijn eigen AI-systeem, GenCast, de nauwkeurigheid van het ECMWF had overtroffen bij meer dan 97% van de 1.320 klimaatrampen die in 2019 werden geregistreerd.
Nuance in het debat
Net zoals vele andere sectoren moeten weermannen dus rekening houden met de komst van artificiële intelligentie. In tegenstelling tot bepaalde sectoren waarin de menselijke input met de komende jaren totaal zal verdwijnen, vereist een meteorologische context nog steeds een menselijke interpretatie en evaluatie. De vraag of weermannen hun job dus snel zullen verliezen kunnen we voorlopig beantwoorden met “neen”.
Zelf weerbewaking nodig met een weeranalist? Check MeteoSupport!
Bron foto: NASA Earth Observatory