23 augustus 2015 - 2 min. lezen 9 reacties

Weergoden zijn het festival Pukkelpop dit jaar gunstig gezind geweest. Ze hebben zich netjes aan een strakke timing gehouden om pas na het festival opnieuw met onweerskansen te goochelen. Zo zien we vandaag, 23 augustus, vanuit het zuiden een klassieke configuratie naderen met een verhoogde kans op onweer en hoge dauwpunten (15 tot 18 graden).

Qua timing moeten we het tijdvak tussen 12:00 en 20:00 goed in de gaten houden. Dan lijkt de temperatuur ook hoog genoeg op te lopen (25 tot 30°C) om verspreid in België enkele onweders te voeden. In de late namiddag trekt de lijn met onweer richting het noorden. Boven Nederland is er mogelijk wat meer organisatie mogelijk waardoor ook windstoten niet uitgesloten mogen worden (veelal tussen 60 en 90 km/h).

Waarschuwing onweer vandaag

Er is gekozen om een ruime regio binnen de Benelux te voorzien van een gele kleur (waarschuwingsniveau 1). Binnen de gele waarschuwingscode hebben we gewerkt met een oranje kleur (waarschuwingsniveau 2). We vermoeden dat de onweersbuien in deze gebieden het meeste potentieel hebben om hun waterhoeveelheid (parameters gaan voor 30 tot 60 mm in slechts enkele uren tijd) te lossen alsook hagel (max 2 cm) en windstoten te veroorzaken.

Aan de hand van het fijnmazig weermodel WRF en Harmonie kunnen we besluiten dat de regio’s grenzend aan Frankrijk zich al vrij vroeg vandaag mogen verwachten aan regenbuien. Waar de temperatuur nog sterk kan oplopen is er een verhoogde kans op elektrische activiteit. Naarmate deze zone met regen- en onweersbuien zich verder over België kan ontwikkelen, verwachten we meer en meer onweer. De provincies grenzend aan Nederland komen aan bod tussen 15:00 en 17:00 met lokaal flinke plensbuien en alles erop en eraan.

onweerskansen 23 augustus
Gebied waar we het onweer op 23 augustus verwachten.

Liveblog onweer 23 augustus 2015

Via onderstaand systeem kan u telkens nieuwe informatie terugvinden. Zeer handig wanneer de laatste weermodellen beschikbaar zijn en/of wanneer er interessante signalen op de radarbeelden te zien zijn. U kan iedere status ook meteen delen via Twitter en/of Facebook.

liveblog werd gedeactiveerd

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen