82

Met de huidige warme vooruitzichten en een stabiel hogedrukgebied in de buurt van Europa is het de vraag wanneer de temperaturen de tropische grens van 30°C overschrijden. Wanneer dat gebeurt in combinatie met een aantal dagen 25°C wordt er mogelijk een hittegolf in de steigers gezet. Voor juni zou dat een bijzonder gegeven zijn aangezien dat vrij zeldzaam is. In dit weerbericht bekijken we de weerpluim en de laatste weerkaarten van de Amerikaanse en Europese weercomputer.

  • Abonneer jij ook?! Bijna 24.000 leden op ons Youtubekanaal!

Tropische hitte in de weerpluim

Om een weersverwachting te maken voor de iets langere termijn, kan gekeken worden naar de weerpluim. Zowel de Amerikaanse als Europese weercomputer plotten dagelijks een weerpluim waarbij de temperatuur, windrichting en neerslag wordt gevisualiseerd. Doordat er op dit moment een kern van hogedruk vrij dicht bij de Benelux ligt is de onzekerheidsfactor in de weerpluim eerder klein.

Bovenstaande luchtdrukconfiguratie zorgt ervoor dat warme lucht uit het zuiden niet meteen tot in de Benelux komt. De noordoostenwind verdwijnt wel geleidelijk waardoor de bovenlucht op 850 hPa zal opwarmen. Zonder die zuidelijke luchtstroming wordt het dan nog altijd vlot 25°C in het binnenland.

Later in juni zien we de luchtstroming kantelen en dat heeft een gevoelig effect op de temperatuur in thermometerhut. In de weerpluim hieronder (regio ZUID NL) zien we de thermische upgrade verschijnen. Het kan dan meerdere dagen 30°C warm worden. De criteria voor een landelijke hittegolf lijken we vooralsnog niet te halen, maar dat kan snel veranderen!

Impact op de zomer 2023?

We ontvangen dagelijks heel wat vragen van volgers of de huidige droogte ook een impact zal hebben op het verder verloop van de zomer. Onze weeranalist Nicolas heeft het daarom toegelicht in een gloednieuwe video. Bekijk hem meteen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken