12 juli 2016 - 4 min. lezen
7 reacties 7

Vrijdag gaan de Gentse Feesten van start. Als we de weerkaarten bekijken zien we dat de Gentse Feesten starten met op en top zomerweer. Tijdens het weekend zien we een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren boven Centraal-Europa schuiven, dit ervoor zorgt dat het grotendeels droog zal blijven. Deze uitloper van hogedruk zorgt ook voor een diepe zuidelijke aanvoer van warme lucht over de Benelux waardoor de temperaturen nog eens flink kunnen oplopen. Maandag zou een tropische 30°C plaatselijk zeker niet onmogelijk zijn?

hogedrukgebied Gentse feesten
We zien een kern van hogedruk in onze omgeving vertoeven. Een rustig en meestal droog weerbeeld is een logisch gevolg.

Aangename vrijdag

Vrijdag wisselen zon en wolken elkaar af. Tijdens de namiddag neemt de kans op een lichte bui toe. Maxima klimmen tot een aangename 22°C in Gent. Er waait een lichte bries uit zuidwestelijke richting. Tegen de avond maken de wolken plaats voor de zon en klaart het helemaal op. Hierdoor koelt het flink af. De temperatuur zakt naar een frisse 12°C.

trend gentse feesten
Trend van het weer boven Gent kan u volgen via het weer op locatie.

Zomerse zondag

Zondag bereikt de warme lucht onze contreien. De uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren stuwt warme lucht vanuit het zuiden over de Benelux. De zon zal uitbundig schijnen, vergeet dus zeker niet op tijd zonnecrème te smeren. De maxima lopen op tot een zomerse 28°C. De nacht van zondag op maandag belooft een zwoele nacht te worden met minima die amper onder de 20°C zullen zakken.

hitte op Gentse feesten
Op zondag komt de kern van hogedruk iets meer ten oosten te liggen van de Benelux. Gevolg is een diffluente/zwakke stroming uit het zuidwesten met lokaal tropische maxima.

Tropische warm op maandag

Maandag zou wel eens een tropische dag kunnen worden, de zon zal overal weer uitbundig schijnen. De temperaturen lopen snel op richting een 28°C, plaatselijk is een tropische 30°C zeker niet uitgesloten! Alle festivalgangers mogen zeker niet vergeten om voldoende water te drinken en zich goed te beschermen tegen de zon. Tijdens de avond en nacht blijft het nog lang warm, de temperaturen zullen opnieuw met moeite onder de 20°C zakken in de nacht van maandag op dinsdag. Verdere berichtgeving omtrent deze dag is aanbevolen!

Warm vervolg op dinsdag?

Ook dinsdag zou opnieuw zeer warm verlopen, de zon is opnieuw van de partij en zal de hele dag flink schijnen. De temperaturen lopen opnieuw op tot 27°C! Tijdens de vooravond draait de wind richting het westen waardoor de warme lucht wordt verdreven. De kans bestaat dat het verdrijven van de warmte gepaard gaat met onweer. Momenteel zijn er nog onvoldoende details bekend om een betrouwbare onweersverwachting te geven. Hou dus de komende dagen zeker onze site in het oog voor updates! De temperaturen dalen in de nacht tot een 16°C.

Wind uit westen gentse feesten
Na het zomers weekend hebben de weermodellen het nog lastig met de opstuw van warmere lucht uit het zuidwesten. De druk van het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan lijkt groot te zijn met wind uit westelijke richtingen.

Vooruitblik richting eind volgende week

Vanaf woensdag lijken we opnieuw over te schakelen op een westcirculatie waardoor storingen opnieuw de kans krijgen om over te trekken. Het tweede deel van de Gentse Feesten lijkt dus wisselvallig te verlopen. Ook de temperaturen vallen terug, de maxima schommelen tussen de 19 en 22°C. Hou dit weekend onze site in de gaten voor een uitgebreide weersverwachting voor het tweede deel van de Gentse Feesten.

Dit artikel werd geschreven door weeramateur Mathias Bernaerts.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken