5

Ik ben Lander Van Tricht, 22 jaar en student geografie aan de universiteit van Leuven. Momenteel woon ik nog in Merksplas (voor diegenen die het niet kennen net onder de middelste tip van België) alwaar mijn eigen weerstation ook neergepoot staat. Sinds kleins af aan wilde ik weerman worden op de televisie, net als Frank de Boosere.

Zo’n 10 jaar geleden startte ik mijn eigen weersite omdat ik vond dat de weerberichten op televisie er zo vaak naast zaten voor deze regio. Ik hield het bewust kleinschalig (enkel regio Turnhout) omdat ik van mening ben dat het onmogelijk is om dagelijks een nauwkeurige weersvoorspelling te maken voor heel België als student.

lander in de alpen
1 van mijn grote passies, trekken door de sneeuw in de Alpen.

Begonnen met een gratis Google site

Begonnen met een blog schakelde ik vervolgens over op een gratis Google site. Sinds 5 jaar stapte mijn broer mee in het project en ontwikkelden we onze eigen echte weersite: weerturnhout.be. Een aantal keer kwam ik hiermee reeds op de televisie of in de krant (Iedereen Beroemd, RTV, Gazet van Antwerpen, Campus Krant Leuven).

Met onze ideologie en interesse voor het weer hebben we eveneens ons eigen weerstation gebouwd met Arduino. In de loop van 2014-2015 hebben we gewerkt aan ons eigen volautomatisch weerstation. We hebben bewust niet gekozen voor een kant-en-klare oplossing, zowel om de voeling met onze metingen niet te verliezen, alsook om financiële redenen.

Experimenteren met Arduino en Raspberry Pi

Daarom zijn we beginnen experimenteren met Arduino en Raspberry Pi, kleine goedkope computertjes die je volledig zelf kan programmeren. Vervolgens hebben we een heleboel sensoren aangekocht om (op dit moment) de temperatuur te meten, luchtvochtigheid, luchtdruk en neerslag.

Vervolgens bouwden we volgens de algemene richtlijnen onze eigen weerhut, waarin we de sensoren plaatsten. Een weerhut dient wit te zijn, om het zonlicht te weerkaatsen, maar dient ook voorzien te zijn van de nodige ventilatiemogelijkheden. Op die manier wordt in de weerhut de standaard situatie gecreëerd waarin temperatuur en vochtigheid dienen te worden gemeten.

Tot slot bouwden we een hele elektronische infrastructuur die onze metingen automatisch opslaat in een online database, om te kunnen worden weergegeven op onze website.

Favoriet seizoen: winter

Als ik mijn favoriete weertype mag kiezen ga ik resoluut voor sneeuw. Sinds jongs af aan ben ik zo iemand die bij de kleinste vlok (of zelfs kans op een vlok) urenlang staat te lantaarnpaalstaren en ’s nachts elk uur opstaat. Daarom ook is de winter mijn favoriete seizoen. Op dagen met “kans op sneeuw” ben ik niet meer te houden. Jammer genoeg vallen die dagen zo vaak tijdens de examens…

Naast trailrunning en voetballen is skiën een andere hobby van mij welke ik al uitvoer sinds ik 3 jaar oud werd. Wekenlang op voorhand bekijk ik de skiwebsites om webcambeelden te checken en zo startte ik ook met weerberichten te maken voor de Alpen. Op zaterdagochtend kijk ik uiteraard een paar uur aan een stuk de winterbeelden op de televisie.

Alpenweernieuws

Sinds een paar jaar maak ik ook weerberichten voor de Alpen (in eerste instantie voor mezelf) maar nu tegenwoordig ook voor anderen. Ik voel dat mijne expertise over het Alpenweer steeds groter wordt en ik zou dit de komende jaren graag verder ontwikkelen. Als ik dit kan combineren met mijn regionaal weerbericht zou ik heel tevreden zijn! ?

Komend jaar zit ik in mijn laatste jaar geografie aan de KUL. Ik heb bewust gekozen voor de Engelstalige master omdat ik van mening ben dat geografie een internationaal gegeven is en het Engels daarom zéér belangrijk is. Voor mijn thesis voer ik onderzoek met drones op een gletsjer in de Zwitserse Alpen. Glacio-meteoroloog, dat is iets voor mij!

alpenweer nieuws
Via deze website deel ik mijn weerberichten over de Alpen.

Via NoodweerBenelux krijg ik nu de kans om een echte wintersportweerman te worden. Met mijn kennis over het Alpen- en Ardennenweer, zeker in sneeuwsituaties, maak ik de komende tijd weerberichten voor de wintersporters in de West-Europese gebergtes (Ardennen incluis).​

Ik kijk er enorm naar uit om mijn weerberichten met jullie te delen en hoop dat er veel wintersporters enthousiast zullen zijn of gemotiveerd worden om extra te gaan skiën.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen