5 juli 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Nadat de hitte zich de voorbije dagen vooral focuste op Italië en het Zuid-Oosten van Europa zijn Spanje en Portugal de komende dagen aan de beurt. Door een nieuwe impuls van zeer warme Afrikaanse lucht krijgt het Iberisch Schiereiland te maken met een thermische hoogstand met temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 45°C.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuwe impuls van zeer warme Afrikaanse lucht

De nieuwe impuls van zeer warme, Afrikaanse, lucht komt er door de positie van het Azorenhoog en een thermisch laag. De wind op het Iberisch Schiereiland draait naar het zuidoosten, waardoor de baan vrij is voor een advectie van warme lucht. Op 850 hPa stijgen de temperaturen tot 25-30°C en mogelijk nog meer.

Zeer warme lucht stroomt naar Spanje en Portugal.

Maxima tot meer dan 45°C in Spanje en Portugal

De weermodellen maken het erg bont voor Spanje en Portugal. Vanaf donderdag stijgen de temperaturen in het zuid(west)en van Spanje en Portugal dagelijks tot 40°C en meer. Tijdens het weekend en begin volgende week wordt de aangevoerde lucht nog een fractie warmer waardoor het kwik dan verder kan oplopen tot 45°C en zelfs nog wat meer. Langs de kust is het minder heet.

Ook het Europese weermodel ECMWF toont de zeer hoge temperaturen.

Tips voor de toeristen om deze warmte te verdragen:
– Voldoende (veel) water drinken, niet ijsgekoeld en waterrijk fruit of groente eten
– Op tijd verkoeling zoeken
– De zon mijden tussen 11 en 16u
– Geen zware fysieke inspanningen verrichten tijdens de dag

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

14 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen