30 september 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Interessante weerkaarten voor het begin van de maand oktober! Het is nog vroeg, maar de Europese weerkaarten laten vanochtend een leuke synoptische situatie ontwikkelen voor de periode vanaf 7 tot en met 10 oktober 2012. Vanuit het oosten zou er een portie koude lucht richting het westen van Europa afzakken. Natuurlijk zijn de bovenluchten door de huidige tijd van het jaar nog niet voldoende koud om direct bakken sneeuw te genereren zoals dat zou gekund hebben in december, januari of februari.

Vroege sneeuwval of niet?

Onderstaande weerkaart toont een droomsituatie voor de winterliefhebber tijdens het seizoen. Een depressiekern met neerslag stormt met veel plezier richting de Benelux. Aan de voorzijde gaat het systeem gepaard met neerslag die in de winter dan ook resulteert in leuke sneeuwsituaties met soms ettelijke centimeters sneeuwval in onze omgeving (België en Nederland). Ook de kustregio’s zouden in deze synoptische situatie sneeuw mogen verwachten doordat de windrichting voornamelijk continentaal is.

lagedrukgebiedvanuithetoosten

Of het met bovenstaande luchtdrukkaarten ook al tot winterse neerslag komt in de beginperiode van de nieuwe maand is onzeker. Persoonlijk denk ik dat het voor de Benelux niet zal/kan lukken, maar dat in Duitsland (boven 600-700 m) wel wat winterse neerslag (vooral natte sneeuw) moet mogelijk zijn.We halen er ook even de weerkaarten bij met de temperatuur op 1499 m (850 hPa).

vroege sneeuwval in de benelux

Op bovenstaande weerkaart (situatie op 9 oktober 2012) zien we een koude luchtbel verschijnen boven Duitsland. In de ochtend en nachtperiode kan er dan lokaal in die streek wat winterse neerslag vallen boven 500 m. Veel zal echter afhangen van de exacte positie van de luchtdrukvlakken. Het is in tijden van orkaan ‘Nadine’ ten westen van Europa zeer riskant om verwachtingen op te maken die meer dan 3 dagen overschrijden. Zo wil het Amerikaanse weermodel niets weten van de eventuele koude put in de buurt van de Benelux. Er zou zelfs tijdelijk een ‘nazomertje’ kunnen ontstaan? Kortom: het is onzeker, maar het is alvast (virtuele) weerpret !

Bron kaartjes: meteociel.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken