28 november 2012 - 2 min. lezen 1 reacties

Wat is dat de afgelopen maand toch met dat extreem weer in het zuiden van Europa? Eerder deze maand kreeg de streek van de Algarve in Portugal af te rekenen met een flinke EF1 – EF2 tornado en vandaag hebben ze in Italië flink prijs. Onderstaande amateurvideo laat een stevig exemplaar zien rond de streek van Taranto (een stad in het zuiden van Italië).

Vermoedelijk gaat het hier opnieuw over een tornado met intensiteit EF2, want later in het filmpje zie je elektriciteitskabels losgerukt worden. Prachtig voor deze meneer, maar gevaarlijk voor de inwoners (voorlopig 1 dode gemeld volgens NOS.nl). Sterkte aan de nabestaanden.

Flinke tornado Italië (Taranto)

Estofex.org heeft voor Italië een level 1 warning afgekondigd.

Extreem weer

Wanneer de luchtsoort onstabiel van aard wordt, bouwt er zich CAPE op. Hoe hoger de waarde van de cape hoe meer kans er bestaat dat er later die dag flinke onweersbuien gaan ontstaan. De kansen op fel onweer voor het zuiden van Europa liggen hoger in de herfstperiode terwijl dat voor centraal en West-Europa vaak in de zomerperiode het geval is. Dan gaat CAPE veelal samenwerking met windschering (windshear) zodat ze windverschijnselen gaan produceren.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken