En net wanneer een mens denkt, “het komt goed met de winterkou”, komt de nieuwste run van het Amerikaans weermodel (GFS) met een net niet situatie. Het laag boven de Atlantische Oceaan dat WAA richting het noorden van Europa moet sturen is te opdringerig met een ‘gewone’ maar intensieve zuidelijke stroming tot gevolg. De echte vrieskou wordt de Balkan geïnjecteerd en het westen van Europa kan als het ware gaan zonnebaden met temperaturen die tegen Kerstmis rond 12 – 13 graden schommelen.

Weerbericht 19 december

Vandaag domineren opklaringen vanaf de ochtend het weerbeeld. Deze worden afgewisseld met voldoende bewolkte periodes waardoor we slechts de illusie krijgen dat het weerbeeld beter is. De temperaturen zijn niet veel soeps in de voormiddag en variëren rond 7°C. De wind waait nog steeds uit zuidelijke richtingen met later een neiging tot tot zuidoost. De luchtkwaliteit is niet optimaal.

Vanmiddag en deels vanavond zien we weinig veranderen in dit ‘troosteloze’ weerbeeld. De nevel en mist van de ochtendperiode verdwijnt geleidelijk en de bewolking blijft zich afwisselen met opklaringen. Het wordt vandaag maximaal 6°C in het westen en 4 graden in de Ardennen. De wind waait matig uit zuidoostelijke richtingen. Later vanavond en vooral in het tweede deel van volgende nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten gestaag toe. Tegen morgenochtend regent het licht in de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen.