10 december 2012 - 2 min. lezen 2 reacties

Winterse buien vandaag. Het hoeft niet altijd aangekondigd te worden, maar deze ochtend kreeg een flink stuk van België te maken met winterse buien. In het westen gaan ze zelfs gepaard met een klap onweer. Boosdoener van deze heftige buien is een stevige depressie nabij Nederland die polaire lucht aanvoert naar de lage Landen. Op een hoogte van zo’n 1500 meter daalt de temperatuur naar -7 tot -9 graden (noorden van Nederland). De buien de zich de komende uren nog gaan ontfermen over de Benelux worden dus meer en meer winters.

depressie met polaire lucht
De bovenlucht wordt kouder doordat de depressie verder Duitsland in trekt.

Hierdoor krijgen de buien later vanmiddag een winters tintje in grote delen van Nederland. Voor België loopt het waarschijnlijk niet zo’n vaart, aangezien de buienactiviteit uitsterft boven onze omgeving.

Weerbericht 10 december

Deze namiddag wordt de grootste buienactiviteit in het westen wat onderdrukt door de schaduw van Engeland. Elders in Vlaanderen blijft de buienmachine in tact met toenemende kansen op natte sneeuw. De temperatuur behaalt vandaag maximaal 5 tot 6 graden en de wind waait met momenten strak uit het noorden tot noordwesten. Vanavond daalt de temperatuur opnieuw sterk door flinke opklaringen. In de Ardennen zakt het kwik tot beneden -10°C en registreren we dus strenge vorst.

Als er dan nog een bui valt in het westen van het land is dat ook een gewone sneeuwbui.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen