9 maart 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Volgende week worden opnieuw koudere temperaturen verwacht in combinatie met sneeuw. Helaas… Het wordt niet koud genoeg om te testen wat u hier kunt lezen. Op zoek naar nog meer leuke experimenten die u in de winter, maar ook in andere seizoenen kan doen? Gebruik de zoekfunctie bovenaan rechts deze site en kies een leuk zoekwoord 🙂

Bij temperaturen onder -25°C is het mogelijk om zeepbellen te laten bevriezen. Vermits water bij zo’n lage temperatuur bevriest, is het nodig om warm water met zeepsop te mengen met een beetje glycerine. Het warme water heeft meer tijd nodig om af te koelen en de glycerine zorgt voor een stevigere zeepbel. Eens de zeepbel gevormd is en in contact komt met de koude lucht, verandert de dunne wand in een kwetsbaar elastisch ijslaagje.

Lukt het om zelf bevroren zeepbellen te maken?

Op de foto is duidelijk te zien dat zich op de zeepbelwand ijskristallen gevormd hebben. Wanneer de zeepbel uiteen spat blijft alleen het ijslaagje over. Tot het tenslotte in elkaar zakt als een leeggelopen zakje. Wie dit toch thuis wil proberen kan zijn diepvriezer kouder instellen en de zeepbel in de vriezer laten veranderen in een kunstwerk van de natuur.

voorbeeld bevroren zeepbellen
Een voorbeeld van een bevroren zeepbel. Prachtig toch?

Een tweede mogelijkheid met vloeibare stikstof werkt even goed, maar valt eerder onder de categorie “don’t try this at home“.

Foto 1: Bevroren zeepbel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken