1 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Dat de weerkaarten serieus worden beïnvloed door de ex-orkaan Nadine ten westen van Europa is al langer geweten. De komende dagen is dat niet anders en zijn langetermijnverwachtingen zeer riskant. Doch zien we de afgelopen runs een soort ‘ja of neen’ weersontwikkeling ontstaan. Het kan vanaf donderdag alle kanten op: nazomeren met droog najaarsweer en temperaturen tot 20°C of puur herfstweer.

Herfst of nazomer?

De eerstvolgende 48 uur zal de energie van de ex-orkaan (bijna CAT 2)  Nadine afnemen tot een gewone depressie. We zien dat mooi gebeuren op de onderstaande weerkaarten. Eerst een afzonderlijke kern opgenomen in een hogedruksituatie en later op de tweede kaart evoluerend richting een structureel en groot lagedrukgebied gevuld met koude lucht. Aan de voorzijde van dat systeem wordt er warme-advectie op gang gebracht welke verantwoordelijk zal zijn voor of te wel nazomer in onze omgeving of herfstweer pur sang.

ex orkaan nadine
ex-orkaan Nadine
evolutie tot grootschalig lagedrukgebied
‘Nadine’ is opgenomen in een grootschalige depressie en stuwt warme lucht (rode kleur) richting het noorden van Europa.

Als deze warmte-advectie niet sterk genoeg is, kunnen depressies vanuit het noorden van Europa deze luchtdruksituatie om zeep helpen en ontstaat er geen hogedrukgebied in onze omgeving (bye bye nazomerweer).

Onzekerheid in de verschillende weermodellen

Op onderstaande weerkaart (GFS-ensemble) zien we deze onduidelijkheid mooi ontstaan vanaf donderdag-vrijdag. De rode lijn is het gemiddelde van de oplossingen en daar boven bevinden zich veel weermodellen die zachter weer voorspellen (nazomer). Onder de rode lijn zien we echter ook veel oplossingen die voor een kouder en wisselvalliger weertype opteren…

herfst of nazomer

Het zal dus zaak zijn om de weermodellen te blijven volgen de komende dagen, want wie weet mogen we komend weekend opnieuw de haard aansteken of een terrasje doen.. Spannend!

Bron kaartjes: meteociel.fr – wetterzentrale.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen