Zeker twee doden na zware aardbeving Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is op zondag 13 november 2016 getroffen door een zware aardbeving met een magnitude van 7.8. Vooral in Christchurch en Wellington was de aardbeving goed te voelen. Kort daarna werd er een tsunami-alarm afgekondigd, die golven bereikten de kust maar een grote impact hadden ze gelukkig niet. Premier John Key liet op een persconferentie weten dat er twee doden te betreuren zijn. Het is niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn omdat sommige gebieden moeilijk te bereiken zijn.

Het epicentrum lag in de oceaan op 100 kilometer van Christchurch op 10 kilometer diepte.

“Heftigste aardbeving die ik heb meegemaakt.”

De inwoners van de stad Christchurch en Wellington hadden zulke aardbeving nog maar zelden meegemaakt. De aardschok duurde zo’n 1 minuut, dat is heel lang. Brandweerman Grant Burnett: “Ik woon hier al heel m’n leven, maar dit is de hevigste aardbeving die ik tot nu toe heb meegemaakt.” Iedereen rende de straten op uit vrees voor instortende gebouwen. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe groot de schade is.

Tsunamigevaar

Kustbewoners kregen direct na de aardbeving een tsunamiwaarschuwing. Ze kregen het advies om hun huizen te verlaten en hogergelegen gebieden te gaan opzoeken. Gelukkig was de voorzorgsmaatregel enkel uit voorzorg en achterafgezien niet noodzakelijk, want de golven hadden een hoogte tussen 3 à 5 meter. De regering raadt wel aan om voorlopig nog weg te blijven van bepaalde kustgebieden omdat er nog steeds golven van 3 meter kunnen voorkomen.

Naschokken

De krachtige aardbeving voor de kust van Nieuw-Zeeland werd gevolgd door meer dan honderd naschokken. Inwoners van Christchurch en van de hoofdstad Wellington krijgen de raad om zeer waakzaam te zijn voor de naschokken. Sommigen kunnen zeer hevig zijn en gebouwen die wankel staan doen instorten. In Wellington, waar de straten bezaaid liggen met glas en stenen, zijn de inwoners bang voor wat nog komen zal. Sommigen verlaten de stad om veiligere oorden op te zoeken.

De drie zwaarste aardbevingen in Christchurch

  • 1931 – Napier, met magnitude 7.9
  • 4 september 2010 – Aardbeving vlakbij Christchurch (40 kilometer ten westen van de stad) met een kracht van 7.1.
  • 22 februari 2011 – Aardbeving 10 kilometer ten zuiden van Christchurch met een kracht van 6.3. Het hypocentrum van de schok lag op slechts 5 km diepte. De aardbeving veroorzaakte grote schade aan de stad.

Bron: Reuters, RT


Lees ook eens: