11 januari 2017 - 5 min. lezen 12 reacties

Krijgen we een klassieke intrede van Koning Winter? Die vraag stellen heel wat weerliefhebbers zich nu. Niet verwonderlijk wanneer je de laatste weermodellen analyseert. Zowel GFS, UKMO en vooral ECMWF berekenen voor donderdagnamiddag, avond- en nachtperiode een potentieel zeldzame weersituatie. Een depressie diept zich op donderdagnamiddag snel uit tot een semi-stormsysteem. Een stormsituatie met de nodige allure zullen we maar zeggen. In dit artikel een bondig overzicht van enkele parameters.

De lagedruk in het systeem daalt van 987 hPa op donderdagavond 21 uur richting 983 hPa iets na middernacht. Het windveld in de wachtkamer van het stormsysteem neemt tijdelijk toe tot 8 à 9 Beaufort op de volle Noordzee. In de media is al uitgebreid geschreven wat de mogelijke gevolgen zijn voor de regio’s aan de Belgische en Nederlandse kust. Ook Antwerpen houdt zich klaar voor storm ‘Dieter’.

Tricky stormsituatie

Storm ‘Dieter’ is een atypisch geval en ontwikkelt zich in de Kanaalregio. Vaak zien we stormdepressies over het noordelijk deel van de Noordzee razen, met focus op Noord-Nederland en Denemarken. Komende 24 uur is dat dus niet het geval aangezien het lagedrukgebied uit zuidwestelijke richting over de Benelux trekt. De regio’s in Nederland krijgen beduidend minder wind te pakken omdat de meest intensieve neerslag zich in de zuidwestelijke sector van het lagedrukgebied bevindt. Een schets van de situatie.

uitdieping lagedrukgebied donderdag
Systeem trekt vanuit het noordwesten van Frankrijk richting het noordoosten. Het lagedrukgebied gaat vergezeld van een actief koudefront. Vooral aan de achterzijde van de kern van lagedruk daalt de temperatuur op 1499 meter voldoende om de neerslag te transformeren naar een winterse component. Sommige weermodellen berekenen een sneeuwaccumulatie van 5 tot 10 cm, afhankelijk van het tijdstip van de neerslag en de intensiteit die ermee gepaard gaat.
storm dieter donderdagnacht
Het GFS weermodel berekent na middernacht een toename van de intensiteit van storm Dieter. Lagedruk is gezakt tot 873 hPa met een tijdelijk stormveld uit het noordwesten. Deze staat integraal geprojecteerd op de Belgische kust met kans op overlast in welke vorm dan ook. Vooral de combinatie sneeuwval en windstoten moeten we in de gaten houden.

De windstoten nemen in de loop van de late namiddag toe uit zuidwestelijke richtingen (50-70 km/u). Hiermee wordt in eerste instantie nog een zachtere luchtsoort aangevoerd. De temperatuur op 850 hPa klimt tussen 15 uur en 18 uur tussen 0 en +2°C. Sneeuwval bij desbetreffende waarden is uitgesloten.

Het is pas na de doortocht van de kern door het centrum van België dat er koudere lucht via het noorden naar het zuiden kan stromen. De gebieden in het westen van België en Nederland komen eerst aan bod waardoor ook de kans op sneeuw in die gebieden betrekkelijk groot is. Overlap tussen intensiteit neerslag en koudere lucht op die hoogte is daar een fractie beter.

Stormdepressie ‘Dieter’ bereikt haar hoogtepunt tussen 18 uur en 23 uur. De depressiekern trekt met een gemiddelde windsnelheid van 6 à 7 Beaufort over België. Windstoten kunnen in dit tijdsbestek aan de Belgische kust pieken richting 90 km/u. Later op de avond trekt het ‘stormveld’ ook over het centrum van België die in combinatie met de neerslag gevaarlijke situaties kan veroorzaken in het verkeer. Er wordt aan automobilisten met aandrang gevraagd om de snelheid in de avondspits te matigen!

Krijgt deze stormdepressie een winters vervolg?

Veel winterliefhebbers kijken niet alleen naar de winterse situatie donderdagavond en nacht, maar ook de situatie de dagen erna boeien enorm op dit moment. GFS en UKMO berekenen een winterse configuratie met dagen aan een stuk maxima rond of net onder het vriespunt. In de nacht kan het tijdens opklaringen en bij aanwezigheid van een sneeuwdek fors afkoelen in de Benelux. Temperaturen tot -10°C is op meerdere plaatsen perfect haalbaar.

Het Europees weermodel ECMWF bevestigt dit scenario met een ronduit winterse weerpluim. Volgens deze versie van de weerpluim duikt het kwik op sommige plaatsen nog een fractie lager. Zeer strenge vorst in de Ardennen is bijvoorbeeld geen utopie bij een continentale aanvoer (lucht uit oostelijke richtingen).

winterse weerpluim januari 2017
De weerpluim met prikpunt De Bilt in Nederland oogt behoorlijk winters. Vooral de OPER en CONTROL van de weermodellen GFS en ECMWF maken het bont. Ze staan daarin niet alleen, enkele groene leden binnen het ensemble volgen deze ijskoude trend. Ondertussen neemt het aantal groene leden boven het vriespunt stelselmatig af. De Koning Winter broedt op een aanval.

Waarschuwingskaart donderdag

Vanwege de intensieve neerslag die wordt verwacht in de loop van donderdagnamiddag is een waarschuwingskaart actief. De situatie voor donderdagnacht wordt in de loop van de namiddag geanalyseerd en bijgewerkt met een update in dit artikel. Ook de laatste weerdata met betrekking tot de windstoten wordt meegenomen in een update van de waarschuwingskaart.

De kans is groot dat er wordt gekozen voor een oranje level 2 waarschuwing over België en het zuidelijk deel van Nederland. Overlap tussen windstoten, kansen op sneeuwval en temperaturen nabij het vriespunt zorgt voor een verhoogde kans op gladheid.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken