Winterwedstrijd 2016-2017 door WeerPlaza

Voor het tweede jaar op rij neemt Noodweer Benelux deel aan de winterwedstrijd 2016-2017 die door Weerplaza wordt georganiseerd. In een eerder stadium werd de winterwedstrijd en het raden van het ‘Hellmann’ getal georganiseerd bij onze collega’s van weerwoord.be. Sinds enkele jaren heeft het weerbedrijf WeerPlaza de fakkel overgenomen van Douwe Massaut. Iedereen die wil deelnemen kan via deze website het wedstrijdformulier invullen. Vergeet niet aan te duiden dat je deelneemt via de website/organisatie noodweer.be.

Wat is het Hellmann wintergetal?

In 1 van onze eerdere artikels op deze website hebben we kort toegelicht wat het Hellmann wintergetal precies is. Het is een graadmeter voor de strengheid van de winter. Hoe hoger het getal dat wordt bereikt, hoe meer dagen met vorst er zijn waargenomen. Opgelet, het Hellmann wintergetal wordt berekend voor de locatie De Bilt nabij Utrecht (centraal Nederland).

winterwedstrijd-door-weerplaza

“Een voorbeeld: de etmaaltemperatuur op 15 december was -3,0°C. De etmaaltemperatuur was negatief, dus telt mee voor het wintergetal. We laten het minteken weg, dus er worden 3 punten bij het getal opgeteld.”

Hoe houden we de wedstrijd interessant?

Om de winterwedstrijd leuk te houden, wordt er gewerkt met een maanddeel en een seizoensdeel. Dat betekent dat de eerste Hellmann prognoses voor november 2016 binnenkort starten. Vervolgens komen ook december 2016, januari, februari en maart 2017 aan de beurt. Op het einde van maart 2017 wordt de winterwedstrijd afgesloten. Enkele spelregels:

  • Seizoensdeel winter 2016-2017 – inzendingen tot 11 november 2016
  • Maand november – inzending tot 11 november
  • Maand december – inzending tot 20 november
  • Maand januari – inzending tot 20 december
  • Maand februari – inzending tot 20 januari
  • Maand maart – inzending tot 20 februari

Prijs van de winterwedstrijd 2016-2017

Geen luxewagen of een grote prijs, maar vooral de prijs van de eer onder de weeramateurs.

Welke tips kan ik gebruiken om te winnen?

Mensen die vlot weerkaarten kunnen lezen van het Amerikaans/Europees weermodel hebben natuurlijk een streepje voor. Via de gegevens van desbetreffende kaarten kun je voor de eerstvolgende 7 dagen vrij goed inschatten hoe sterk het gaat vriezen. Het maanddeel is volgens ons wel haalbaar. Het seizoensdeel (de volledige winter) is echter niet te voorspellen en komt voornamelijk op geluk aan. De huidige status van de SAI, AO en NAO kunnen misschien een trend aangeven.


Lees ook eens: