West-Vlaamse weeramateur spreekt

Vanaf deze maand nemen wij bij onze site regelmatig de tijd om een Vlaamse en/of Nederlandse weeramateur extra te belichten. Deze maand is het de beurt aan Rens Daeninckx. Deze Vlaamse weeramateur spreekt over zijn liefde voor het weer en waarom hij het nuttig vindt om zijn informatie te delen via allerlei kanalen. Mensen die ook graag in de komende maanden een uitgelicht artikel wensen op onze populaire blog => info@noodweer.be

Wanneer kwam je in contact met de wereld van het weer?

Rens: “Mijn passie voor het weer begon toen ik 12 jaar was. Ik vond het altijd heel leuk als het sneeuwde. Als kind zat ik uren buiten om te spelen in de sneeuw. Later leerde ik Nick (2de beheerder van Meteo Reni) kennen in het middelbaar. Hij was ook veel bezig met het weer. Door hem is mijn passie nog wat verder uitgebreid en werd de interesse in “het weer” steeds groter.

Op een boekenbeurs vond ik een boek genaamd Het Weerlogboek, misschien voor sommigen gekend. In het boek moet je dagelijkse het weer invullen op een bepaald uur. Ondertussen zit ik al aan mijn tweede boek. Een paar jaar geleden kocht ik met mijn spaarcenten een weerstation waar ik nu dagelijks naar kijk.

Vandaag de dag ben ik dagelijks met het weer bezig door onder andere mijn website en het dagelijks bekijken van de weerkaarten.”

Wie is Rens achter de schermen?

Rens: “Ik ben 19 jaar en woon in het West-Vlaamse Tielt. Buiten het leven van weeramateur ben ik ook nog student en volg ik les in Brugge. Op school kennen ze me als de weerman van Meteo Reni. De vraag van “Welk weer wordt het?” komt vaak voor en zal ik steeds even graag beantwoorden. Daarnaast ben ik iemand die geniet van de buitenlucht. Een wandeling op mijn eentje kan mij bekoren.

Tijdens de wandeling zorg ik steeds dat ik mijn fototoestel of smartphone bij heb zodat ik mooie wolkenstructuren of zonsondergangen kan fotograferen. Buiten het wandelen en het voorspellen van het weer ben ik een fervent computergebruiker. Ik ontwerp graag affiches of afbeeldingen en surf graag op het internet.”

foto Rens Daeninckx

Wat is je mooiste ervaring in het weer?

Rens: “Mijn mooiste weerervaring tot nu toe was het onweer op 29 & 30 augustus (2015). In de avond van 30 augustus was er veel weerlicht te zien. Ik heb toen enorm veel foto’s genomen, de ene foto was beter dan de andere. Ook heb ik mijn eerste toch redelijke geslaagde bliksemfoto kunnen nemen. En daar ben ik wel fier op. Voor de rest geniet ik steeds van zonsopgangen en zonsondergangen. Ik probeer daar steeds foto’s van te nemen en dat levert soms mooie plaatjes op.”

Welk seizoen heeft je voorkeur en waarom?

Rens: “Als ik een favoriete seizoen moet kiezen is het de winter. Ik ben iemand die het liever koud dan warm heeft. Ook de weersomstandigheden in de winter boeien mij. Vooral sneeuw kan mij enorm bekoren. Sinds de start van mijn passie voor het weer wou ik al steeds foto’s nemen van het besneeuwde charmante Brugge. Maar dit is nog niet gelukt, want veel sneeuw hebben we de laatste jaren nog niet gezien in West-Vlaanderen. Hopelijk heb ik meer geluk deze winter.”

Meteo Reni

Rens: “2 jaar geleden (in 2013) begon ik met Nick Loncke (medestudent) een Facebookpagina genaamd ‘Het weer in België’. De naam “Meteo Reni” komt van meteo: het weer en Reni van REns en NIck, de twee eerste letters van onze namen. Later maakte ik een website die nog steeds actief is en breidde de updates op de Facebookpagina verder uit op Twitter en op Google Plus.

Sinds vorig jaar publiceren we dagelijks een weerpraatje met een bijhorende weerkaart voor de volgende dag. Ook zetten we elke zondag een weekoverzicht en proberen we onze volgers ook te boeien met onze weerfoto’s.”

// Ook geïnteresseerd om iets te vertellen over je weerhobby, geef ons een seintje via info@noodweer.be. Wie weet wordt u wel voor 1 dag de bekendste weerman van Vlaanderen. //


Lees ook eens: