9 juni 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Komende vrijdag, 11 juni 2021, is het eindelijk zo ver, de start van het Europees Kampioenschap voetbal! In 2020 kon het toernooi helaas geen doorgang vinden. De Belgen werden op het Wereldkampioenschap in 2018 nog 3e. Voor Nederland is het voor de eerste keer sinds 2014 dat ze op een eindtoernooi uitkomen (toen ook 3e op het WK)! NoodweerBenelux zal tijdens het EK weersverwachtingen schrijven voor alle wedstrijden van de Rode Duivels en de Oranje Leeuwen. Laat ook vooral in de reacties jullie voorspellingen voor de wedstrijden achter! We zijn benieuwd naar jullie inzichten!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weersverwachting 1e groepswedstrijd

België – Rusland

Klimatologie Sint-Petersburg

Tijdens het EK in 2021 wordt gespeeld door heel Europa. Ondanks dat België op papier thuis speelt tegen Rusland, vindt de wedstrijd plaats in het Russische Sint-Petersburg. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Sint-Petersburg onder vochtig continentaal klimaat (Dfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Dfb geclassificeerd te worden:

  • De warmste maand moet kouder zijn dan 22 graden.
  • De koudste maand moet kouder zijn dan 0 graden.
  • Ten minste vier maanden moeten een gemiddelde temperatuur hebben van meer dan 10 graden.
  • Er mag geen significant verschil bestaan in neerslaghoeveelheden tussen de maanden (geen droge periode).

Weersverwachting België – Rusland

België trapt zijn EK af op zaterdag 12 juni 2021, om 21:00 uur. Zoals eerder gezegd gebeurt dit in Sint-Petersburg. De maximumtemperatuur ligt zaterdag rond 23 graden. Om 21:00 uur is het ongeveer 21 graden. Er trekt in de namiddag een koufront over Sint-Petersburg. Dit front gaat gepaard met regen, mogelijk kan er ook een klap onweer bij zitten. De wind is matig van kracht en komt uit het zuidwesten.

Sinds 2000 hebben beide landen zes keer tegenover elkaar gestaan. Dit resulteerde in 5 overwinningen voor België en één gelijkspel. Op papier zou België dus niet veel problemen moeten hebben met Rusland. Maar u weet het, voetbal wordt niet op papier gespeeld, maar op gras!

Nederland – Oekraïne

Klimatologie Amsterdam

Het Nederlands Elftal speelt alle drie zijn groepswedstrijden in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Amsterdam onder een gematigd zeekimaat (Cfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

Weersverwachting Nederland – Oekraïne

Het startsignaal voor de wedstrijd Nederland – Oekraïne klinkt op zondag 13 juni 2021, om 21:00 uur in Amsterdam. Zondag belooft een zonovergoten dag te worden. De maximumtemperatuur in Amsterdam is, net als in Sint-Petersburg, ongeveer 23 graden. Aan het begin van de eerste wedstrijd van het EK voor Nederland ligt de temperatuur een tweetal graden onder de 20 graden. De wind is zwak en komt het uit het zuidwesten, maar draait gedurende de wedstrijd naar een meer zuidelijke richting. Kans op neerslag is er niet. En anders zou men hoogstwaarschijnlijk besluiten om het dak van de Johan Cruyff Arena dicht te doen.

Nederland en Oekraïne stonden slechts twee keer eerder tegenover elkaar. Beide keren ging het om een oefenwedstrijd. In 2008 won Nederland met 3-0, in 2010 werd het 1-1. Nederland is dus de favoriet, maar kunnen ze dit ook waarmaken?

Laat hieronder in de reacties jullie voorspellingen voor beide wedstrijden achter! We zijn benieuwd naar jullie inzichten!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken